Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Απολύσεις: Η λίστα με τα 252 ΝΠΙΔ του δημοσίου

Κατάλογο με 252 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που θα βρεθούν στο στόχαστρο  καταργήσεων ή συγχωνεύσεων και θα αποτελέσουν την πρώτη «δεξαμενή» για τις 15.000 απολύσεις υπαλλήλων, εκ των οποίων οι 4.000 εντός του έτους και οι 2000 εξ αυτών άμεσα έχει καταρτίσει η κυβέρνηση.

Συμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» στα εν λόγω Νομικά Πρόσωπα εργάζονται υπάλληλοι αορίστου χρόνου, αλλά και συμβασιούχοι, οι οποίοι θα οδηγηθούν στην έξοδο από το Δημόσιο. Από τους υπό κατάργηση φορείς έχουν ήδη ζητηθεί στοιχεία για το προσωπικό που απασχολούν.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, από τη λίστα των 252 (στους οποίους πιθανότατα θα προστεθούν και άλλοι) θα επιλεγούν 15 έως 20 οργανισμοί οι οποίοι θα καταργηθούν σε πρώτη φάση (μετά το Πάσχα) ώστε να διασφαλιστεί ο αριθμός των 1500 ώς 2000 απολύσεων. Από τους 15 έως 20 φορέων – ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα με μέσο όρο οκτώ με δέκα υπαλλήλους το καθένα που θα οδηγηθούν σε κατάργηση  θα προέλθουν περί τους 120 έως 200 υπαλλήλους.  Σ’ αυτούς θα προστεθούν και μερικές εκατοντάδες επίορκοι με βαριά πειθαρχικά αδικήματα (υπολογίζονται γύρω στους 200) που θα ενταχθούν στους αποχωρούντες μετά τη νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, ενώ άλλη «δεξαμενή»  (ίσως και άνω των 1500) από τις 1800 έως 2000 υπαλλήλους  που πρόκειται να απολυθούν από το δημόσιο μετά το Πάσχα θα είναι η υπό ιδωτικοποίηση φορείς του ΤΑΙΠΕΔ:  Πρόκειται για φορείς όπως η ΕΥΑΘ, η ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, ο ΟΠΑΠ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και μικρά λιμάνια, μαρίνες και περιφερειακά αεροδρόμια για τα οποία έχει προταθεί κατάργηση οργανικών θέσεων, ακόμη και ολόκληρων κλάδων (όπως για παράδειγμα κλητήρες, καθαρίστριες κλπ) η διοικητικών δομών.
Ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης μαζί με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήδη σκανάρουν τη λίστα με τα υπό κατάργηση ΝΠΙΔ από τη short list των 30 οργανισμών, ανάμεσα τους, κυρίως, Ινστιτούτα και αθλητικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα αλλά και οργανισμοί που είτε δεν λειτούργησαν ποτέ είτε δεν λειτουργούν (ή υπολειτουργούν) σήμερα.
Πάντως, στην ομάδα του Μαξίμου και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπάρχει «άγχος» γιατί οι αριθμοί με τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προς το παρόν, δεν βγαίνουν. Έτσι, άλλωστε εξηγείται και η γνωστή ρύθμισης Μανιτάκη για τις προσωρινές διαταγές που υπό τη δημόσια κατακραυγή αφαιρέθηκε από το πολυνομοσχέδιο. 

Σημ. Ο πίνακας είναι από το matrix24.gr

 http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/apoliseis-i-lista-me-ta-252-npid-tou-dimosiou

Δεν υπάρχουν σχόλια: