Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

«Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη τη δημοκρατία»


Ο διευθυντής του Ιδρύματος Μπέρτραντ Ράσελ για την Ειρήνη, Τόνι Σίμπσον, βρέθηκε στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου «Μπάιρον», για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Είναι όμως παράλληλα ένα από τα πιο δραστήρια πρόσωπα του βρετανικού κινήματος αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, που έχει προμετωπίδα του το σύνθημα «Είμαστε όλοι Ελληνες», στο οποίο συμμετέχουν εξέχουσες μορφές του αντινεοφιλελεύθερου κινήματος, όπως ο Τόνι Μπεν και ο Ταρίκ Αλί. 

 

Ο Τόνι Σίμπσον συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Τσιάρα, ενώ μιλώντας στην «Εφ.Συν.» επισημαίνει ότι «δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη τη δημοκρατία», υποστηρίζει ότι οι Ελληνες δυσφημίζονται για να μην αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους, ενώ δεν αποκλείει το ξέσπασμα ενός μεγάλου πολέμου στην περιοχή μας.

“Ο κίνδυνος να ξεσπάσει ένας πολύ μεγάλος πόλεμος είναι παρών, όσο οι χώρες της περιοχής στρατιωτικοποιούνται 

Συνέντευξη στον Νίκο Σβέρκο 

- Βρίσκεστε στην Αθήνα τις μέρες που συμπληρώνονται 46 χρόνια από την εγκαθίδρυση της επταετούς δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Σήμερα, κινδυνεύει η δημοκρατία στην Ευρώπη;

getFile (12)Με δεδομένα τα όσα διαδραματίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, πιστεύω ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένη τη δημοκρατία. Οι τεχνολογικές εξελίξεις κάνουν ακόμα ευκολότερη και πιο ολοκληρωτική την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πολιτών, ενώ οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν αποδυναμωθεί. Τα πολιτικά κόμματα χάνουν ολοένα την ανεξαρτησία τους και γίνονται λιγότερο δημοκρατικά στο εσωτερικό τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν τα τελευταία 50 χρόνια. Πιστεύω λοιπόν πως θα έπρεπε να μάθουμε από την ιστορία του Λαμπράκη. Τα πράγματα δεν είναι σίγουρο ότι θα εξελιχθούν με τον ίδιο τρόπο, όπως συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν, κυρίως τώρα που οι οικονομικές πιέσεις ασκούνται με τη μορφή του φόβου στην κοινωνία. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί για διασφαλίσουμε τη δημοκρατία μας.

- Κυριαρχεί ακόμα η αντίληψη στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες και εκμεταλλεύονται τους δανειστές τους;

Δεν το πιστεύω και προσωπικά δεν είχα ποτέ αυτή την άποψη. Πιστεύω ότι πρόκειται για «τυφλή» προκατάληψη, που καλλιεργήθηκε με σκοπό να δυσφημιστεί ένας ολόκληρος λαός όπως οι Ελληνες. Δεν είχαν σκοπό να αμαυρώσουν ένα κράτος, αλλά έναν λαό, ώστε να διαφύγουν από τις ευθύνες τους οι πραγματικοί υπαίτιοι της σημερινής κατάστασης. Επί της ουσίας όμως ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η Ελλάδα είναι η πηγή του ευρωπαϊκού πολιτισμού και πρέπει να το θυμόμαστε αυτό.

- Ισχύει όμως ακόμα αυτό για την Ελλάδα;

Θα σας δώσω ένα καλό παράδειγμα. Δυο Ελληνες μαθηματικοί, ο Χρήστος Παπαδημητρίου και ο Απόστολος Δοξιάδης, επεξεργάστηκαν τις «Αρχές Μαθηματικών» του Μπέρτραντ Ράσελ και έφτιαξαν το «Logicomix», που αποτελεί μια «αποκάλυψη» – είναι ίσως το καλύτερο κόμικ που γράφτηκε ποτέ. Πραγματεύεται δύσκολους όρους και περίπλοκες μαθηματικές σχέσεις αποτυπωμένες με απολύτως εύληπτο τρόπο. Πρόκειται περί πραγματικής δημιουργικότητας! Και προσωπικά πιστεύω ότι όσο περισσότερα μαθαίνω για την Ελλάδα τόσο αναγνωρίζω πόσο έχει επηρεάσει και συγκλονίσει τη δική μου ζωή και τη ζωή των παιδιών μου.

- Η βρετανική κυβέρνηση ακολουθεί επίσης πολιτική λιτότητας που προκαλεί μεγάλη ύφεση στην οικονομία της χώρας. Υπάρχουν αντιστάσεις σε αυτή την πολιτική;

Υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες αντιτίθενται δραστικά στις περικοπές που εφαρμόζονται από τις αρχές Απριλίου, όπως ο «φόρος υπνοδωματίου». Για να καταλάβετε, όσοι λαμβάνουν επίδομα στέγασης, αν ζουν σε σπίτι με δεύτερο υπνοδωμάτιο που δεν χρησιμοποιείται, τότε μειώνεται το ύψος της βοήθειας αυτής. Ουσιαστικά αναγκάζουν τον κόσμο να μετακομίζει από τα σπίτια του. Είναι πραγματικά απάνθρωπο μέτρο. Σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιήθηκαν αμέσως κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις ενάντια σε αυτή την πολιτική, που είναι όμοια με τα όσα έκανε η Θάτσερ. Υπάρχει λοιπόν κάτι που κινείται στο βάθος, ενώ υπάρχουν δυναμικές συνδικαλιστικές οργανώνεις που συντονίζουν τη δράση τους.

- Υπάρχει όμως «αντίπαλο δέος» στο πολιτικό επίπεδο;

Στο επίπεδο της πολιτικής αντιπροσώπευσης το Εργατικό Κόμμα είναι μάλλον αδύναμο, αλλά προσωπικά ελπίζω ότι υπό τη νέα του ηγεσία θα υπάρξει ευαισθησία για αυτές τις εξελίξεις. Πρέπει πάντως να αναγνωριστεί στον Εντ Μίλιμπαντ ότι «σήκωσε» το θέμα του «φόρου υπνοδωματίου», λέγοντας ότι εφαρμόζονται φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους και τεράστιες περικοπές για τα χαμηλά εισοδήματα. Ολα αυτά πάντως με κάνουν να σκέφτομαι: «Ρομπέν των Δασών, πού είσαι;»

- Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώνονται νέες συμμαχίες με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Πιστεύετε ότι οι ανακατατάξεις μπορεί να φέρουν και πολεμικές συρράξεις;

Ο κίνδυνος να ξεσπάσει ακόμα και ένας πολύ μεγάλος πόλεμος είναι παρών, όσο οι χώρες της περιοχής στρατιωτικοποιούνται ολοένα και πιο πολύ. Μέρος του προβλήματος είναι ότι υπάρχει πυρηνικό οπλοστάσιο στην περιοχή, με το Ισραήλ να κατέχει τέτοια όπλα και να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι των γειτονικών χωρών. Αυτή η ανισορροπία επηρεάζει ολόκληρη την περιοχή και το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει σκοπό να αποσοβήσει τις εντάσεις στην περιοχή. Οπότε ναι, υπάρχει το ενδεχόμενο ενός πολέμου και γι’ αυτό διεκδικούμε η Μέση Ανατολή να είναι ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά όπλα. Η πολιτική του ΟΗΕ θα πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά σε αυτό το πεδίο και η Ελλάδα πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο.

ΤΟΝΙ ΣΙΜΠΣΟΝ, διευθυντής του Ιδρύματος Μπέρτραντ Ράσελ για την Ειρήνη
 http://www.efsyn.gr/?p=44229

Δεν υπάρχουν σχόλια: