Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

επειδή δεν έχουμε ακροδεξιά κυβέρνηση με παρακρατικές μεθοδολογίες


Την Πέμπτη, 30.5.2013, στις 9:30 το βράδυ, ο 24χρονος Bulut Yayla, πολιτικός πρόσφυγας με καταγωγή από την Τουρκία, στο κέντρο της Αθήνας και μπροστά στα μάτια πολλών ανθρώπων, ακινητοποιήθηκε, ξυλοκοπήθηκε και απήχθη με χρήση ακραίας βίας από άτομα που επέβαιναν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Από μαρτυρίες των παρευρισκομένων και μετά από έρευνα των συντρόφων του θύματος και δικηγόρων προέκυψε ότι οι πινακίδες του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε για την απαγωγή του Bulut Yayla είναι της ελληνικής αστυνομίας. Μέχρι και σήμερα όμως οι αστυνομικές αρχές ισχυρίζονται ότι δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το περιστατικό, παρά τις επίμονες και συνεχείς καταγγελίες των συντρόφων του, δικηγόρων και πολιτικών φορέων.

Εχθές, 1.6.2013 το μεσημέρι, ανακοινώθηκε από οικείους του Bulut Yayla ότι βρίσκεται κρατούμενος στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία στην Κωνσταντινούπολη. Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, μία ομάδα ατόμων, που μιλούσαν ελληνικά, τον εξώθησαν με χρήση ακραίας βίας μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο, κλείνοντάς του το στόμα και τα μάτια. Στη συνέχεια τον παρέλαβε άλλο αυτοκίνητο με δεύτερη ομάδα ατόμων που μιλούσαν ελληνικά και τούρκικα και εν συνεχεία τρίτη ομάδα ατόμων που μιλούσε τουρκικά και αγγλικά.

Σε όλη τη διάρκεια της ομηρίας του ο Υ.Β. υπέστη βία και κακομεταχείριση.

Την Παρασκευή το μεσημέρι ο Bulut Yayla παραδόθηκε στην αστυνομία του Edirne απ΄όπου μεταφέρθηκε στην αντιτρομοκρατική της Κωνσταντινούπολης.

Η εξαναγκαστική εξαφάνιση του Yayla Bulut αποτελεί εκδήλωση της πιο σκοτεινής μορφής κρατικού φασισμού. Σαν να μην υπάρχει η έννομη τάξη και ο κάθε άνθρωπος ως υποκείμενο δικαίου, οι συνεργαζόμενες αρχές του ελληνικού και του τουρκικού κράτους λειτούργησαν ως φορείς ωμής και αυθαίρετης εξαναγκαστικής βίας. Η πλήρης απαξίωση των διαδικασιών της κρίσης για το πολιτικό άσυλο, την έκδοση και την απέλαση, το ποδοπάτημα του δικαστικού ελέγχου και η αντιμετώπιση ενός ανθρώπου σαν να ήταν ένα σώμα χωρίς φωνή μπορούν να δημιουργήσουν μόνο τρόμο, ανασφάλεια και οργή σε κάθε πολίτη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κρατικές αρχές, στο όνομα του «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία», προβαίνουν σε διεθνείς συνεργασίες με σκοπό την πλήρη εκμηδένιση της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας.

Ως νομικοί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι νόμοι και οι διαδικασίες του κράτους δικαίου απειλούνται και θα απειλούνται πάντα πρωτίστως από την ίδια την κρατική εξουσία.

Απέναντι σε περιπτώσεις τέτοιας ασύδοτα έκνομης και παρακρατικής συμπεριφοράς, δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αλληλέγγυοι σε κάθε θύμα κρατικής αυθαιρεσίας.

Θα επιμένουμε να δίνουμε φωνή στους αδικημένους που η κρατική αυθαιρεσία θέλει να φιμώσει, να φέρνουμε στη δημόσια σφαίρα αυτούς που οι σκοτεινές διακρατικές συνεργασίες θέλουν να εξαφανίσουν και να δείχνουμε τους υπεύθυνους πίσω από την αδιαφάνεια, την συγκάλυψη και το ψεύδος.

Δεν μας ενδιαφέρει η επαναφορά στη νομιμότητα, πλέον η τύχη του Yayla Bulut είναι γνωστή και το πλήγμα στα δημοκρατικά δικαιώματα ανεπανόρθωτο.

Καταγγέλλουμε την ΕΛ.ΑΣ που επί χρόνια παρεμποδίζει οργανωμένα και συστηματικά την κατάθεση αιτημάτων ασύλου. Ο Yayla Bulut προσπάθησε ματαίως να υποβάλει αίτηση ασύλου παρά το γεγονός ότι είναι πολιτικός πρόσφυγας και θύμα βασανιστηρίων στην Τουρκία συνεπεία των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση και τις ανομολόγητες διεθνείς συμφωνίες στις οποίες έχει συμπράξει, που οδήγησαν στη συστηματική δίωξη πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία με ενεργοποίηση διεθνών ενταλμάτων και τώρα καταλήγουν στην παράκαμψη και κατεξευτέλιση της Δικαιοσύνης, που έβαλε φρένο στα ανυπόστατα και προσχηματικά αιτήματα έκδοσης.

Μας ενδιαφέρει η διαφύλαξη των δικαιωμάτων, των ελευθεριών μας και της αξιοπρέπειας μας απέναντι σε ένα μηχανισμό που παραπαίει και εκφυλίζεται, περνώντας από την διαρκή υποβάθμιση των ελευθεριών στις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και απαγωγές ανθρώπων, καταπατώντας κάθε επίφαση νομιμότητας και διακυβεύοντας ανοιχτά ακόμα και τις ελάχιστες εγγυήσεις σεβασμού των κοινωνών.


Αθήνα 2.6.2013

ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
επειδή δεν έχουμε ακροδεξιά κυβέρνηση με παρακρατικές μεθοδολογίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: