Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Αθώος υπόδικος

Περί Εφραίμ, Μπαλτάκου κλπ

Ο ηγούμενος Εφραίμ, όπως θυμόμαστε, είναι υπόδικος. Είχε προφυλακιστεί για ένα διάστημα και έχει αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 300.000 ευρώ, υποχρέωση να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα κ.λπ. Ασφαλώς έχει το τεκμήριο της αθωότητας αλλά την περίοδο αυτή τελεί υπό το καθεστώς που τα κλισέ των πολιτικών περιγράφουν με εκφράσεις όπως «έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη», «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» κοκ.

Το γεγονός ότι ο Εφραίμ παρευρίσκεται σε δημόσιες εκδηλώσεις μαζί με κρατικούς λειτουργούς και βουλευτές (της Ν.Δ.) είναι ένα ερώτημα, πόσω μάλλον που στους περιοριστικούς όρους περιλαμβάνεται η υποχρέωσή του να παραμένει εντός της Μονής Βατοπεδίου. Το πράγμα σοβαρεύει πολύ όταν ένας ανώτατος λειτουργός του κράτους, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκος, παίρνει δημοσίως σαφή θέση υπέρ της αθωότητας του Εφραίμ και των λοιπών κατηγορουμένων για την υπόθεση του Βατοπεδίου, τη στιγμή που όλες οι δίκες που σχετίζονται με αυτήν εκκρεμούν.
Ο κ. Μπαλτάκος είχε και πρόσφατα την ευκαιρία να κάνει επίδειξη της προσήλωσής του στους θεσμούς, όταν σχεδόν υποκατέστησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, στην προσπάθειά του να υπονομεύσει την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Τώρα υπήρξε τελείως απροκάλυπτος και εκθέτει και τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και τα συνεργαζόμενα κόμματα (δεν είναι γραμματέας της Ν.Δ. αλλά της κυβέρνησης). Διότι η ομιλία του σε επίσημη εκδήλωση, η οποία προδίκασε την αθωότητα όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Μονής, αποτελεί ευθεία παρέμβαση κυβερνητικού στελέχους (και μάλιστα νομικού, όχι ανυποψίαστου) στη λειτουργία της δικαιοσύνης και βάναυση θεσμική παρεκτροπή.
Οι τόσο ευαίσθητοι όταν πρόκειται να καταγγείλουν μέλη της αντιπολίτευσης νεοδημοκράτες φαίνεται ότι θεωρούν εγκληματικές πράξεις μόνο εκείνες που σχετίζονται με την κοινωνική αναταραχή και όχι αυτές που αφορούν διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Ίσως γιατί εν προκειμένω οι κατηγορούμενοι είναι φίλοι του Θεού, του κόμματός τους ή των Ρώσων. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να καταγγέλλεις την αντιπολίτευση για τη συμπόρευσή της με τους κατηγορούμενους στις Σκουριές, την Κερατέα και αλλού και εσύ να συναγελάζεσαι και να αθωώνεις κατηγορούμενους για οικονομικά εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού. Το τεκμήριο της αθωότητας το έχουν και οι μεν και οι δε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: