Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Εργασιακές ειδήσεις σε περίληψη

-Γενική 24ωρη απεργία αποφάσισε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τις 16/7, με αφορμή ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο που διώχνει εργαζόμενους από τη δουλειά σε δήμους, στην εκπαίδευση και σε κοινωνικές υπηρεσίες.

-Το ΠΑΜΕ αποπειράθηκε δύο συγκεντρώσεις, στις 4 και 11/7 που δεν είχαν μεγάλη συμμετοχή αλλά δώσανε το στίγμα που θα ακολουθήσει το ΚΚΕ: σχετική συσπείρωση σε επίπεδο σωματείων, χωρίς μεγάλη όρεξη για να συγκεντρωθεί πολύς κόσμος.
-Από την Πέμπτη εξελίσσονται κινητοποιήσεις εργαζομένων στους δήμους, με καταλήψεις δημαρχείων, απεργίες και στάσεις εργασίας. Σε τοπικό επίπεδο, πολλοί εκπαιδευτικοί κατέβηκαν μαζί τους στο δρόμο, ενώ περίπου 20 ΕΛΜΕ αποφάσισαν κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες.

-Το υπουργείο παρα-παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή το βράδυ τα ονόματα των εκπαιδευτικών που βγαίνουν στην εφεδρεία, οι περισσότεροι είναι εκπαιδευτικοί ΕΠΑΛ και  ΕΠΑΣ.

-Στη Θράκη, ένας κτηνοτρόφος πυροβόλησε εναντίον δύο νέων από τη Βουλγαρία που πήγαν να ζητήσουν την οφειλόμενη από μήνες αμοιβή του πατέρα τους που εργαζόταν εκεί. Ευτυχώς δεν χτύπησε κανείς, ο κτηνοτρόφος παραδόθηκε μόνος του στους μπάτσους.

-Στο εργατικό κέντρο Αθηνών δεν εκλέχτηκε ακόμη προεδρείο. Η κύρια αιτία είναι η άνοδος των αριστερών και η παλινδρόμηση των συριζαίων, πότε με τους μνημονιακούς και πότε με τους αριστερούς. Η ΠΑΣΚΕ του Παναγόπουλου καταφεύγει στα δικαστήρια ζητώντας το διορισμό διοίκησης έτσι, ενώ σε κάθε άλλη πρόταση σύστασης οι πασοκοδεξιοί κάνουν τα πάντα για να μην γίνει η εκλογή.

-Μόνο μία αξιοπρεπής σύμβαση εργασίας υπογράφτηκε φέτος, αυτή των οδηγών τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη, με διετή διάρκεια. Απλά για την ιστορία δείτε την στο http://kritibus.blogspot.gr/2013/07/2013_12.html

-14 μήνες απλήρωτοι στην καπνοβιομηχανία Γεωργιάδη, βρίσκονται πλέον σε επίσχεση. Από τους 60 εργαζόμενους απέμειναν οι μισοί μετά από απολύσεις και μειώσεις μισθών.

-Η εφορία ήθελε να κατασχέσει  ΙΧ και σύνταξη από πατέρα με 3 παιδιά που σπουδάζουν για χρέος 3.700 €  στην  Εδεσσα, με παρέμβαση αλληλέγγυων θα πληρώσει με δόσεις.

-Ανοιχτή μεθόδευση καταγγέλλουν πολλοί σύλλογοι εργαζομένων για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Πασοκοσυριζαίοι της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων καταγγέλλονται από εργαζόμενους στα ΙΚΕΑ πως όχι μόνο ευθύνονται για την ισχύουσα δουλική σύμβαση εργασίας αλλά και για μεθόδευση να περάσει η απόφαση στα κρυφά.

- Από τις επικίνδυνες εγκαταστάσεις της TVS στην Παιανία προσπαθεί να εκπέμψει τηλεοπτικό πρόγραμμα το κράτος για λογαριασμό της ΕΡΤ.  Στο κτίριο της TVS είχε σκοτωθεί εργαζόμενος από ηλεκτροπληξία πριν αρκετά χρόνια και λόγω της κακής κατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού  είχε αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας. Με τη συνδρομή εμπόρου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και μπόλικων τσανακογλυφτών προσπαθούν να βγάλουν και ειδησεογραφικό πρόγραμμα. Την ίδια ώρα, ο αγώνας των εργαζομένων στην ΕΡΤ χάνει σιγά-σιγά τη λαϊκή υποστήριξη καθώς το παζάρι με την εξουσία περιστρέφεται γύρω από το πόσα θα πάρουν όσοι φύγουν οριστικά, οι ομάδες εργαζομένων υπολειτουργούν ενώ τα τσιράκια του πασοκ αλωνίζουν τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, αρκεί να σταματήσει η κατάληψη.

-H πρωτοβουλία αντιφασιστικής δράσης στα νότια οργανώνει αντιφασιστική πορεία με ανοιχτό κάλεσμα στα γραφεία των χρυσαύγουλων στον Αλιμο την Τετάρτη, περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές σύντομα. Η διαμαρτυρία επιχειρεί να απαντήσει στην εισβολή και στον τραυματισμό 3 μαθητών και ενός εκπαιδευτή αγγλικής γλώσσας από φασίστες στο στέκι "συνεργείο" στην Ηλιούπολη πριν μερικές μέρες, με την ανοχή των μπάτσων που παρακολουθούσαν αμέτοχοι.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: