Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Στα δικαστήρια «ξηλώνονται» οι διαθεσιμότητες – «Κόλαφος» το Εφετείο για το υπ. Παιδείας

Από τα δικαστήρια ξεκινά το «ξήλωμα» ενός ακόμη μνημονιακού μέτρου, αυτού της διαθεσιμότητας – εν δυνάμει εκδίωξης τουλάχιστον 27.000 υπαλλήλων (χωρίς να συνυπολογίζονται οι καθαρές απολύσεις επιπλέον 15.000 ατόμων) μέχρι τα μέσα του 2014.
Οσο και αν τα μεγάλα, συστημικά Μέσα Ενημέρωσης επιχείρησαν να περάσουν την είδηση – «βόμβα» στα ψιλά, γεγονός αποτελεί ότι το μέτρο αυτό θεωρείται -πριν καλά καλά εφαρμοστεί πλήρως- ότι έχει ακυρωθεί. Απλά, με την κυβέρνηση να εμμένει κατ” εντολή της τρόικας στην προώθηση των παράνομων, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Θέμιδας, διαθεσιμοτήτων, οι περισσότεροι από όσους εντάσσονται στις «μαύρες» λίστες με τους «διαθέσιμους» εργαζομένους προς απόλυση, θα πρέπει να κινηθούν μέσω της δικαστικής οδού δαπανώντας υπερπολύτιμο χρήμα και χρόνο, ούτως ώστε στο άμεσο μέλλον να δικαιωθούν και να επιστρέψουν στις θέσεις απασχόλησης τους.

Η αρχή του «ξηλώματος» της διαθεσιμότητας έγινε με απόφαση της Ολομέλειας του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, στις 11 Σεπτεμβρίου. Εκτοτε ακολούθησαν δύο ακόμη αποφάσεις – «ράπισμα» κατά των διαθεσιμοτήτων, με αποτέλεσμα νομικοί κύκλοι να εκτιμούν μετά βεβαιότητας ότι σύντομα το μέτρο αυτό θα εκπέσει οριστικά και οι πολιτικοί και νομικοί παράγοντες του κυβερνητικού επιτελείου οι οποίες το διαμόρφωσαν από κοινού με τους αξιωματούχους της τρόικας, θα βρεθούν για μια ακόμη φορά έκθετοι απέναντι στην κοινή γνώμη.
Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες αποφάσεις, η Ολομέλεια του Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της διαπιστωτικής πράξης του νόμου 4127/13 «Έγκριση της επικαιροποίησης του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016» που κατέθεσαν εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Με βάση το σκεπτικό του δικαστηρίου, εκτός νόμου είναι οι διαθεσιμότητες επειδή έγιναν οριζόντια και χωρίς να αξιολογηθεί (!) το προσωπικό ανάλογα με τα διοικητικά και τεχνικά προσόντα του.
Πολύ απλά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με τον αρμόδιο υπουργό Κων. Αρβανιτόπουλο ήδη να είναι έκθετος απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα, δεν αξιολόγησε τα προσόντα όσων εντάχθηκαν στις λίστες των διαθεσιμοτήτων. Στην πραγματικότητα «τσουβάλιασε» οριζόντια ολόκληρες ομάδες καθηγητών και τους ενέταξε, ακόμη και αν ήταν μόνιμο και τακτικό προσωπικό με διδακτορικούς τίτλους, στο μέτρο της διαθεσιμότητας δημιουργώντας σωρεία πρωτοφανών για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία ανωμαλιών και αδικιών.
Επέστρεψαν στις θέσεις τους όσοι δικαιώθηκαν
Στη βάση αυτών των δεδομένων, η Ολομέλεια του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών αποφάσισε για τους εργαζομένους οι οποίοι είχαν προσφύγει δικαστικά κατά του μέτρου, την προσωρινή αναστολή της διαθεσιμότητας σε βάρος τους.
Τι σημαίνει αυτό; Οσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει σε «χαμηλή επικοινωνιακή πτήση» το ζήτημα ούτως ώστε να προσφύγουν στα δικαστήρια οι λιγότεροι κατά το δυνατόν εργαζόμενοι από αυτούς που θίγονται μέχρι στιγμής από τις διαθεσιμότητες (ήδη έχουν «εγκριθεί» περίπου 13.000 και μέχρι το τέλος του έτους στις λίστες των εν δυνάμει απολυμένων θα πρέπει να ενταχθούν συνολικά 25.000 άτομα, χωρίς υπολογίζονται οι απαιτήσεις της τρόικας για περαιτέρω εκδιώξεις μέσα στο 2014 και στο 2015) αποτελεί πραγματικότητα ότι το δικαστικό «ράπισμα» ήταν τόσο δυνατό και ισχυρό, που οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κέρδισαν την προσωρινή αναστολή της απόφασης, ήδη επέστρεψαν στις θέσεις τους (όπως αντίστοιχα έγινε με υπαλλήλους και εργαζομένους οι οποίοι είχαν «ακυρώσει» μέσω της δικαστικής οδού το μέτρο της εφεδρείας)!
Η ολική επαναφορά στις θέσεις εργασίας αυτών των εκπαιδευτικών έγινε με απόφαση του υπουργού Παιδείας ο οποίος ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με δικαστικές αποφάσεις – «κόλαφο» τόσο όσον αφορά στους δικούς του χειρισμούς, στον τομέα της δικής του πολιτικής ευθύνης, όσο και σε σχέση με τους ευρύτερους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αποτελεί απόδειξη ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας ήδη έχει «ακυρωθεί» και μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με αποφάσεις Ανώτατων Δικαστηρίων (κυρίως του Συμβουλίου της Επικρατείας) θα εκπέσει οριστικά.
«Το μέτρο της διαθεσιμότητας, όσον αφορά στην εφαρμογή του εντός του χώρου της δημόσιας Παιδείας (αλλά και όχι μόνο) φαίνεται από τις αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών ότι, σύντομα, θα ακυρωθεί ολοκληρωτικά» αναφέρει η δικηγόρος των εκπαιδευτικών οι οποίοι προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο, Κωνσταντίνα Φουντέα. Η κυρία Φουντέα δηλώνει στην «Εποχή» ότι ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος και, φυσικά, οι σύμβουλοι του είναι έκθετοι απέναντι στην κοινωνία αφού ένα, έτσι και αλλιώς, άδικο μέτρο, «το εφαρμόζουν μέχρι στιγμής με ακόμη πιο αδέξιους και επικίνδυνους για την εκπαιδευτική κοινότητα χειρισμούς, χωρίς να συνυπολογίζουν στο “ποιοι μένουν” και “ποιοι φεύγουν” ούτε την κατοχή διδακτορικών τίτλων».
Μανιτάκης: Οι διαθεσιμότητες θα πέσουν στα δικαστήρια
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης! Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιτάκης, πριν δύο ημέρες, σε παρέμβαση του σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ των απολυμένων στην οποία η κυβέρνηση επιχείρησε να βάλει «μαύρο» πριν λίγους μήνες, ανέφερε -με αφορμή τις εν λόγω δικαστικές αποφάσεις- ότι η διαθεσιμότητα δεν θα μπορέσει να «σταθεί» απέναντι στους εκπροσώπους της Θέμιδας αφού πολλά από όσα προβλέπονταν για την ομαλή, νομικά, εφαρμογή της, δεν τηρήθηκαν από αυτούς οι οποίοι έχουν τις πολιτικές ευθύνες σήμερα.
Νάσος Χατζητσάκος
Πηγή – περισσότερα: Εφημερίδα «Η Εποχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: