Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Μιχελάκης προς δήμους: Επιλέξτε εδώ και τώρα τους προϊσταμένους των υπηρεσιών



Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη μετά την παρέμβαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ που με επιστολή της ζήτησε να δρομολογηθούν γρήγορα οι επιλογές προϊσταμένων υπηρεσιών στους ΟΤΑ με αξιοκρατικά κριτήρια και προειδοποιώντας με προσφυγή στη Δικαιοσύνη (η επιστολή της ΠΟΕ-ΟΤΑ προς τον ΥΠΕΣ).
Ο κ. Μιχελάκης με επιστολή του στους γγ των αποκεντρωμένων διοικήσεων επισημαίνει ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να επιδείξουν τη δέουσα επιμέλεια και να προβούν χωρίς άλλη καθυστέρηση στις επιλογές προϊσταμένων των οργανικών τους μονάδων«. Προειδοποιεί μάλιστα με κυρώσεις σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνοντας ότι «η αναιτιολόγητη καθυστέρηση θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει το πειθαρχικό παράπτωμα της άρνησης ή παρέλκυσης εκτέλεσης υπηρεσίας το οποίο τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου πειθαρχικού δικαίου«.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΉ ΜΙΧΕΛΑΚΗ
Με την Α.Π. 34832/2-9-2013 (αριθμ. 17) εγκύκλιό μας δόθηκαν επαρκείς οδηγίες για τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων στους ΟΤΑ α΄ βαθμού σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου πέμπτου του
ν. 3839/2010.
Mε την ως άνω εγκύκλιο επισημάνθηκε αφενός, το κατεπείγον του θέματος (καθώς από το 2009 και εντεύθεν δεν έχουν γίνει επιλογές προϊσταμένων στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ) και αφετέρου, ότι η μη αποστολή στο οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο των ατομικών φακέλων των υπαλλήλων συνιστά σοβαρή παράβαση καθήκοντος του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου.
Ωστόσο, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με το Α.Π. 1061/7-10-2013 έγγραφό της μας γνώρισε ότι « Παρότι …οι αιρετοί των ΟΤΑ α΄ βαθμού είναι υποχρεωμένοι να στείλουν τους υπηρεσιακούς φακέλους στα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια για την επιλογή των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, δεν το κάνουν ακόμη και σήμερα και συνεχίζουν να διορίζουν Αναπληρωτές Προϊσταμένους αρεστούς σε αυτούς καταπατώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης ».
Κατόπιν των ανωτέρω, επισημαίνουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να επιδείξουν τη δέουσα επιμέλεια και να προβούν χωρίς άλλη καθυστέρηση – λαμβανομένου υπόψη και του χρονικού περιορισμού που τίθεται από το άρθρο 17 του ν. 3870/2010 – στις επιλογές προϊσταμένων των οργανικών τους μονάδων. Η αναιτιολόγητη καθυστέρηση θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει το πειθαρχικό παράπτωμα της άρνησης ή παρέλκυσης εκτέλεσης υπηρεσίας το οποίο τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου πειθαρχικού δικαίου.
Δεδομένου ότι η επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων συνδέεται με την εύρυθμη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρακαλούμε για τη συνδρομή σας ως προς την κατεύθυνση της άμεσης ολοκλήρωσης της εν λόγω διαδικασίας, ενημερώνοντας σχετικά τα αρμόδια προς τούτο όργανα.
Επιπλέον, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τους ΟΤΑ της χωρικής σας αρμοδιότητας που έχουν αποστείλει στο οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο τους ατομικούς φακέλους των υπαλλήλων. Όσον αφορά στους λοιπούς φορείς να μας γνωστοποιήσετε το στάδιο στο οποίο εκκρεμεί η σχετική διαδικασία.
Παρακαλείσθε για τη άμεση ανταπόκρισή σας και την αποστολή των ανωτέρω στοιχείων με ευθύνη της υπηρεσία σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση : d.olo@ypes.gr εντός τριών ημερών από την αποστολή του παρόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: