Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Κι όμως: Από τον Μάρτη πάλι μειώσεις σε μισθωτούς,συνταξιούχους

Κι ενώ από την κυβέρνηση δε σταματάνε να διαβεβαιώνουν ότι δεν θα θιγούν άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις, η εφαρμογή της μνημονιακής λαίλαπας διαψεύδει διαρκώς τις διαβεβαιώσεις αυτές.
Έτσι, σημαντικές μισθολογικές αλλαγές θα δουν αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι από τον επόμενο μήνα, καθώς, τίθενται σε εφαρμογή οι νέες ενιαίες κρατήσεις για την επικουρική ασφάλιση στο σύνολο των αποδοχών τους.
Μέχρι τώρα, οιι κρατήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για τις επικουρικές συντάξεις υπολογίζονταν στο βασικό τους μισθό με πλαφόν τα 1.600 ευρώ. Από τον Μάρτιο, ωστόσο, οι κρατήσεις της τάξης του 3% θα υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών.
Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα επιδόματα και μάλιστα χωρίς το όριο που ίσχυε, ενώ οι επιπλέον κρατήσεις δεν είναι σίγουρο πως θα συνεισφέρουν τελικά στο ποσό της σύνταξης.
Οι νέες μειώσεις ενδέχεται να αγγίξουν έως και τα 70 ευρώ το μήνα, ενώ, από το μέτρο θα επηρεαστούν περίπου επτά στους δέκα υπαλλήλους δημοσίου.
Μειώσεις όμως στο ποσό των επικουρικών συντάξεων που εισπράττουν θα δουν και εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς από τα μέσα του χρόνου το ποσό της επικουρικής που μέχρι σήμερα φορολογείτο αυτοτελώς θα προστίθεται στην κύρια σύνταξη και θα υπόκεινται στη γενική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος .
Ετσι οι απώλειες θα ξεκινούν από τα 17 ευρώ το μήνα για σύνολο συντάξεων 900 ευρώ και θα φτάνει έως και τα 116 ευρώ το μήνα για υψηλές συντάξιμες αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ.
Παράλληλα, μετράει αντίστροφα και ο χρόνος για τις μειώσεις στις επικουρικές τόσο εκείνων που θα βγουν στη σύνταξη μέσα στο 2014, όσο και εκείνων που λαμβάνουν ήδη επικουρική. Μεγαλύτερο φαίνεται πως θα είναι το "ψαλίδι" για τους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων που θα βγουν στη σύνταξη μέσα στο 2014.
Ο νέος κανονισμός παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης αναμένεται να προβλέπει ποσοστό αναπλήρωσης που δεν θα ξεπερνά το 20% όταν σήμερα στα ειδικά ταμεία φτάνει ακόμη και το 40% έτσι οι επικουρικές συντάξεις ενδέχεται να μειωθούν ακόμη και το μισό δηλαδή επικουρικές που σήμερα αγγίζουν τα 600€ θα πέσουν στα 300 ευρώ
Πηγή: Το ΧΩΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: