Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Τη γλιτώνουν προς το παρόν «διαθέσιμοι» σχολικοί φύλακες & εκπαιδευτικοί – Stop στην τροπολογία από ΣΥΡΙΖΑ, «γαλάζιους» βουλευτές

Στην απόσυρση της τροπολογίας με την οποία δινόταν η δυνατότητα απόλυσης των σχολικών φυλάκων και των εκπαιδευτικών των οποίων το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας λήγει στις 23 Μαρτίου και δεν έχουν βρει θέση στο Δημόσιο, προχώρησε η κυβέρνηση. Η τροπολογία απεσύρθη μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των βουλευτών της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη και Γεράσιμου Γιακουμάτου. Ο μεν πρώτος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισε ότι «αν δεν γίνουν οι αλλαγές που έχω ζητήσει δεν πρόκειται να την ψηφίσω», ενώ ο κ. Γιακουμάτος σε συνομιλίες που είχε στο καφενείο υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την τροπολογία.
Το γεγονός ανάγκασε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας να αποσύρει την τροπολογία που είχε καταθέσει Κυριάκος Μητσοτάκης σε δικό του νομοσχέδιο  («Αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας») αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να επανακατατεθεί πιθανότατα τροποποιημένη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τις αλλαγές στον Καλλικράτη.
Υπενθυμίζεται ότι με την τροπολογία οι εκλογικές απαγορεύσεις περί προσλήψεων και αλλαγής υπηρεσιακής κατάστασης των δημοτικών υπαλλήλων που προκύπτουν από την επικείμενη κάλπη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών το Μάιο ξεκινούν από τις 18 Απριλίου και όχι τις 18 Μαρτίου ξεκινούν μία τροποποίηση
Η κυβέρνηση προχώρησε στην αλλαγή των διατάξεων των χρονικών ορίων της προεκλογικής περιόδου υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, με στόχο:
- Την απόλυση όσων σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών που εντάχθηκαν σε διαθεσιμότητα στις 23 Ιουλίου 2012 και, άρα, το οκτάμηνο λήγει στις 23 Μαρτίου, και δεν βρήκαν θέση στο Δημόσιο. Υπολογίζεται ότι αφορά περί τους 1.700 σχολικούς φύλακες και πάνω από 1.000 εκπαιδευτικούς από τους 2.114.
-Την ένταξη σε καθεστώς εθελοντικής (ή και υποχρεωτικής, εφόσον το πρόγραμμα της εθελοντικής αποτύχει) κινητικότητας περί τους 3.500 δημοτικούς υπαλλήλους
Τι προβλέπει η τροπολογία που αποσύρθηκε
Η τροποποίηση του άρθρου 17 του Ν. 3870 περί εκλογικών περιορισμών περιλαμβάνεται στο άρθρο 80 του σχεδίου νόμου, το οποίο αναφέρει:
«Το άρθρο 17 του ν.3870/2010 (ΦΕΚ 138 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: Οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν.2190/1994 (28/Α΄) ισχύουν για το χρονικό διάστημα του ενός μηνός που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος οι περιορισμοί του παρόντος δεν ισχύουν για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, καθώς και τις προπαρασκευαστικές αυτών ενέργειες, από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών».
Στην αιτιολογική έκθεση το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι με την προτεινόμενη διάταξη εξισώνεται εκ νέου η περίοδος αναστολής προσλήψεων και πάσης φύσεως υπηρεσιακών μεταβολών πριν από τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με την περίοδο αναστολής λόγω των εθνικών εκλογών.
Υπογραμμίζει δε, λόγω της άμεσης ανάγκης στελέχωσης των ΟΤΑ και των ΝΠΙΔ της Αυτοδιοίκησης, ιδίως εν όψει των εποχικών θερινών αναγκών αλλά και με σκοπό την άμεση απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, ότι ειδικά για τις εκλογές του 2014 εξαιρούνται από την αναστολή των προσλήψεων και των προπαρασκευαστικών αυτών διαδικασιών οι προσλήψεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου στους φορείς της Αυτοδιοίκησης. «Πρόκειται ιδίως για συμβασιούχους με αντικείμενο τη φροντίδα των βρεφών και νηπίων, τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, την πυρασφάλεια κ.λπ.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: