Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΔΑΤΕ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ

Διήμερο Πανελλαδικού αγώνα και αλληλεγγύης, διοργανώνει την Κυριακή και Δευτέρα 11-12 Μαΐου, η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Αγώνα των εργατών της ΒΙΟΜΕ. Ταυτόχρονα
την Δευτέρα 12/05 υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, με αίτημα να απορριφθούν οι κατηγορίες και να δικαιωθούν οι αγωνιζόμενοι εργάτες της ΒΙΟΜΕ.

Με εκβιασμό η διοίκηση της ICAP κατόρθωσε να αποσπάσει από εργαζόμενους που «δανείζει» στην Εθνική Τράπεζα τη συναίνεσή τους σε μια ακόμη μείωση μισθού. Προκειμένου να ανανεώσει τις συμβάσεις των εργαζομένων, τους ανάγκασε να δεχτούν να μετατραπεί ένα τμήμα του μισθού τους σε… κουπόνια.Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι υφίστανται άλλη μια μείωση μισθού, αφού τα δώρα και το επίδομα αδείας θα υπολογίζονται με το νέο χαμηλότερο μισθό.

Σε νέα καταγγελία οτι η εργοδοσία απέλυσε σχεδόν το σύνολο σχεδόν των τεχνικών που εργάζονταν στους ραδιοσταθμούς SFERA και DERTI ,προχώρησαν συνεργαζόμενα σωματεία και συνδικάτα .Παράλληλα καταγγέλλουν την προκλητική κι ανάλγητη στάση της εργοδοσίας στους ραδιοσταθμούςκαθώς επέλεξε τις ημέρες του Πάσχα για να προβεί στην απόλυση των εννέα από τους ένδεκα συνολικά εργαζόμενους.τονίζουν επίσης οτι οι απολύσεις των συναδέλφων, οι οποίες καταγγέλθηκαν ως παράνομες και καταχρηστικές στο ΣΕΠΕ ,ήρθαν ως «απάντηση» στην άρνηση των συναδέλφων να δεχθούν την πρόταση-τελεσίγραφο περικοπής μισθών κατά 30% και όλων των θεσμικών δικαιωμάτων των τεχνικών ή να απολυθούν.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στις 14 Μαΐου, σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας δεν προχωρήσει, έως και τις 13/5, στην κατάργηση της ρύθμισης του πολυνομοσχεδίουπου έχει ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών


Κάλεσμα του Συλλόγου Βιβλίου Χάρτου Αττικής για την κλαδική απεργία στις 11 Ιούνη. Με αφορμή την δικαίωση των εργαζομένων στο βιβλιοπωλείο “Παπασωτηρίου ο ΣΥΒΧΑ καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να κερδίσουν μαζί και άλλες μικρές η και μεγαλύτερες μάχες.


Mε στάσεις εργασίας απάντησε η ΟΛΜΕ στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μειώσει κατά τρεις ημέρες τις διακοπές του Πάσχα σε ορισμένα σχολεία της χώρας, με την αιτιολογία ότι πρέπει να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες διδασκαλίας λόγω των μαθητικών καταλήψεων του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Οι καθηγητές απάντησαν ότι οι “χαμένες ώρες” έχουν ήδη καλυφθεί. Σε μία ακομα “έκρηξη” αυταρχισμού ο υφυπουργός Παιδείας απείλησε με πειθαρχικό έλεγχο όσους καθηγητές δεν σκύψουν το κεφάλι.


Tραγικό εργατικό δυστύχημα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».Υπάλληλος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας παρασύρθηκε από λεωφορείο που μεταφέρει επιβάτες εντός του αεροδρομίου. Οι εργαζόμενοι εγείρουν ερωτήματα για τις συνθήκες εργασίας στο αεροδρόμιο, αλλά και για τη σημαντική καθυστέρηση του ΕΚΑΒ να προσέλθει.


Επίσης άλλη μία εργαζόμενη στον τομέα καθαριότητας στο Δήμο Περιστερίου σκοτώθηκε χτες πέφτοντας από την ταράτσα κτιρίου όπου στεγάζονται γραφεία της Περιφέρειας Αττικής και ο θάνατός της αποδίδεται σε αυτοκτονία.


Έως το τέλος του μήνα η καταγραφή όλων των φορέων του Δημοσίου για να ξεκινήσει η «αξιολόγηση» του προσωπικού. Οι αλλαγές αυτές συνδέονται με τις συνολικές «αναδιαρθρώσεις» στο Δημόσιο και στις μνημονιακές δεσμεύσεις.


Tην άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των ναυτεργατών των πλοίων «Μυτιλήνη» και «AQUA MARIA”, διεκδικούν ναυτεργατικά σωματεία. Όπως καταγγέλουν τα σωματεία, οι εργαζόμενοι στα δυο πλοία παραμένουν καιρό απλήρωτοι, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.


Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο Φάρμακο. Νέα συνάντηση στις 28 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ)και των φαρμακοβιομήχανων (ΣΦΕΕ), για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι στο φάρμακο διεκδικούν την μη “αλλίωση” των κεκτημένων αλλα και να μην αλλάξει ο κοινωνικός χαρακτήρας του ταμείου τους (ΤΕΑΥΦΕ).


Συνάντηση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής με τον πρόεδρο της Περιφερειακής 'Ενωσης Δήμων Αττικής έλαβε χώρα την περασμένη Πεμπτη. Το συνδικάτο κατήγγειλε με ανακοίνωση την μεταρρύθμιση στο τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Επιπρόσθετα, αναφερει οτι ένα μέρος του προσωπικού θα απολυθεί με βάση αυτες τις αξιολογήσεις με αποτέλεσμα να κλείσουν ολόκληροι τομείς υπηρεσιών οι οποίοι θα εκχωρηθούν στην συνέχεια σε ιδιώτες.


Στην Εύβοια, 24ωρη απεργία πραγματοποίσαν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Οlympic Star» απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους . Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι απλήρωτοι τόσο για την εργασία τους το 2013, όσο και για δεδουλευμένα προηγούμενων ετών. Την απεργία στήριξαν πολλά τοπικά σωματεία και συνδικάτα.


Εργαζόμενοι πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα «MIKEL» στη Θεσσαλονίκη .Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την πρόσφατη απόλυση εργαζόμενης αλλά και γιατί η εργοδοσία επιβάλλει στους εργαζόμενους απαράδεκτα ιδιωτικά συμφωνητικά στα οποία τους δεσμεύει να μην απασχολούνται παράλληλα σε «ανταγωνιστική» επιχείρηση και εκβιάζει με πρόστιμα τουλάχιστον 10.000 ευρώ!


Σε προηγούμενα δελτία αναφερθήκαμε στην εργοδοτική αυθαιρεσία της Ηλεκτρονικής Αθηνών και της αλυσίδας καφέ ΜΙΚΕΛ. Δυστυχώς υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που αξίζει να αναφερθούν.

 Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου e-shop, υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε ατομικές συμβάσεις που καταργούν εντελώς την εργατική νομοθεσία, καθώς επιτρέπουν στην εταιρεία να δανείζει τον εργαζόμενο, ο οποίος δε καλείται να δουλέψει σε όποιο ωράριο του ορίσουν και χωρίς να έχει δικαίωμα να πληρωθεί υπερωρίες! Η COCA COLA ορίζει, μέσω του κώδικα δεοντολογίας, ότι ο εργαζόμενος πρέπει να έχει την άδεια της εταιρείας για να αναπτύξει πολιτική δράση, χωρίς να διευκρινίζεται αν αφορά και σε συνδικαλιστική δράση. Media Markt και KORRES, μπορούν να μετακινήσουν τον εργαζόμενο σε όποιο πόστο και σε όποια πόλη θέλουν. Η ICTS Hellas (εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας), εκτός από την απαγόρευση πολιτικής δράσης και του δικαιώματος που διατηρεί να κάνει έρευνα σε αντικείμενα του εργαζομένου, προβλέπει επίσης ποινική ρήτρα ίση με ένα μισθό σε περίπτωση που ο εργαζόμενος αποφασίσει απλώς να αποχωρήσει από την εταιρεία.


Tην προαπάθεια να τσακίσουν δικαιώματα μέσω εργολάβων με γραφεία ενοικίασης εργαζομένων,

καταγγέλουν εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις «Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ», «Πρακτορείο Τύπου Αργος» και «Πρακτορείο Τύπου Ευρώπη» .Ειδικότερα καταγγέλουν οτι η εργοδοσία αυτών των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν εργάτες μέσω εργολάβων, με άθλιες συμβάσεις μιας ημέρας, χωρίς δικαιώματα και με το φόβο ότι αν αντιδράσουν για το οτιδήποτε να μην έχουν μεροκάματο την επόμενη φορά.Τελος, απαιτουν τις τρεις εταιρείες να ασφαλίσουν όλους τους εργαζόμενους ως μόνιμο προσωπικό με σύμβαση αορίστου χρόνου, να αμείβουν όλους τους εργαζόμενους με βάση τις τελευταίες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και να διακοπεί οποιαδήποτε σχέση με τα «δουλεμπορικά» γραφεία.



Σε απεργία διαρκείας προχωρούν από Δευτέρα 28/4 οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, που διαμαρτύρονται για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, καταγγέλοντας ότι εφενός δεν προηγήθηκε διάλογος και αφετέρου εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα.


Αποσιωπήθηκε για πέντε ολόκληρες ημέρες πυρκαγιά σε δεξαμενή διυλιστηρίων στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. Δημιουργουνται ερωτήματα όχι μονο για την προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος, αλλά και για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, καθώς επίσης και για την έκταση του ρυπαντικού επεισοδίου και τις επιπτώσεις του για τους κατοίκους της Ελευσίνας.


Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλει την κατάργηση της αναγνώρισης μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου στο δημόσιο, καθώς επίσης και των αναπληρωτών καθηγητών. Η κίνηση αυτή από πλευράς υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών που συνυπογράφουν την απόφαση, καταδεικνύει ακόμα μια φορά το σχέδιο της κυβέρνησης για τη συνεχόμενη μείωση μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων.


Ανεσταλη η προγραμματισμένη για την Παρασκευή & Σάββατο, απεργία στην Ελευθεροτυπία,απο δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους της εφημερίδας.Οι εργαζόμενοι τελικά δεν προχώρησαν σε 24ωρη απεργία όπως ήταν προγραμματισμένοαπό το απόγευμα της Παρασκευής 25/4 έως το απόγευμα του Σαββάτου, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των δύο τελευταίων μηνών, καθώς και την τήρηση της συμφωνίας για τις εκκρεμείς πληρώμες του 2013. Οπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα της Παρασκευής,η εργοδοσία παρέδωσε επιταγή για να ξεκινήσει η διαδικασία εξόφλησης των οφειλομένων

Επίσης την εβδομάδα που μας πέρασε, σημειώθηκαν απεργίες στις εφημερίδες ΕΞΠΡΕΣ και ΚΕΡΔΟΣ.

Μαζική “μαχητική” υποδοχή στον υπουργό Υγείας επιφύλαξαν το πρωί της Πεμπτης οι εργαζόμενοι και οι γιατροί των νοσοκομείων και των μονάδων Υγείας της Θεσσαλονίκης αλλά και ασθενείς. Ο Αδωνις Γεωργιάδης επισκέφτηκε τα Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και «Γ. Παπανικολάου»

Στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να απωθήσουν τους εργαζομένους. Ο υπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος και με αντιδράσεις ασθενών, που διαμαρτύρονταν για τις πολύωρες αναμονές στα νοσοκομεία προκειμένου να εξεταστούν. Οντας προκλητικός, απάντησε ότι «στο Οσλο της Νορβηγίας η αναμονή είναι 8 ώρες. Δεν υπάρχει νοσοκομείο στον κόσμο χωρίς αναμονή»...

Στο «Παπαγεωργίου» ,οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την πολιτική της διοίκησης, που έχει “προσβαλλει” η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με στόχο να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και να εφαρμόσει ελαστικές εργασιακές σχέσεις.


Εκβιασμός της ΔΕΗ προς μικρο-αγρότες για τις γεωτρήσεις.

Με έγγραφα που στέλνει αυτές τις μέρες, η ΔΕΗ ζητάει από τους κατόχους αγροτικών γεωτρήσεων να επικαιροποιήσουν τη χρήση τους μέχρι την 31η Ιούλη 2014, ώστε να συνεχίσουν να ποτίζουν τα χωράφια τους με τιμολόγιο αγροτικού ρεύματος. Ταυτόχρονα, προχωρεί σε μαζικές διακοπές ρεύματος στις γεωτρήσεις σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα τιμολόγια,σύμφωνα με καταγγελίες μικρών αγροτών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ένα ακόμα χαράτσι.


Ψήφισμα αλληλεγγύης για τους Χαλυβουργούς απέστειλαν Ελληνες μετανάστες εργάτες από το Κεμπέκ. Οι εργάτες με ανακοίνωση τους καταγγέλλουν την δίωξη που ακήθηκε στους 24 αγωνιστές εργάτες χαλυβουργούς, σαν μια προαποφασισμένη ενέργεια, που στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας και στοχεύει στην καταστολή των εργατικών και λαϊκών αγώνων. Την δικαστική απόφαση καταδίκης των χαλυβουργών καταγγέλλει με ανακοίνωση της και η Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης.


Τέλος, πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης πραγματοποιεί το ερχόμενο Σάββατο 3 Μαίου ο αυτοδιαχειριζόμενος ραδιοφωνικός σταθμος ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ.
Το πάρτυ θα γίνει στο ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΕΚΙ Αθηνας,Ζ.Πηγης 97 και Ισαύρων στην Νεάπολη Εξαρχείων

Δεν υπάρχουν σχόλια: