Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

30ης Μαΐου 1941

Σαν σήμερα, τη νύχτα της 30ης Μαΐου 1941 ο Μανώλης Γλέζος με τον Απόστολο Σάντα κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την ακρόπολη. Βασανίστηκαν και ο Γλέζος κόντεψε να πεθάνει. Τον αδερφό του τον εκτέλεσαν.
Τα χρόνια που ακολούθησαν, για τη πολιτική του δράση, καταδικάστηκε 28 φορές, από τις οποίες 3 φορές σε θάνατο, πέρασε 11 χρόνια στη φυλακή και 4,5 στις εξορίες. Έγιναν 9 απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Συκοφαντείται και υβρίζεται από ακροδεξιούς πολιτικούς ακόμα και σήμερα [ακόμα τους πονάει το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας]. Τον είδαμε να συμμετέχει στις πρόσφατες διαδηλώσεις στη πλατεία συντάγματος και τα ΜΑΤ να του ρίχνουν χημικά στο πρόσωπο.
Και σήμερα, στα 91 του, πήρε μισό εκατομμύριο σταυρούς στις ευρωεκλογές. Πήρε δηλαδή μόνος του όσες ψήφους πήραν οι χρυσαυγίτες όλοι μαζί. Τον βάζουμε απέναντι στις ψήφους της ντροπής, για να διασώσουμε κάτι από την αξιοπρέπεια αυτού του τόπου που χάθηκε στις μαύρες ψήφους.
Προεδρεύοντας στη πρώτη συνεδρίαση της ευρωβουλής (ως ο γηραιότερος της ευρωβουλής) σκοπεύει να θέσει ξανά το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.
Ποιος αγωνιστής μπορεί να πει ότι κουράστηκε απ τον αγώνα όταν τον βλέπει να αγωνίζεται ακούραστα επί εναν αιώνα, ποιος δεν νιώθει με δέος με το παράδειγμά του για διαρκή αγώνα για την ελευθερία και τη κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Α. Σάντας πέθανε 30 Απριλίου 2011.

Εν έτη 2013 κάποιοι νοσταλγοί των ναζί αποκάλεσαν μέσα στην Βουλή τον Μ. Γλέζο "εσχατόγερο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: