Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΑΣΚ-ΟΤΑ/ΜΕΤΑ: Απεργούμε – Απέχουμε από την «Αξιολόγηση»

Πρωτεύον θέμα που πρέπει να απασχολεί το συνδικαλιστικό κίνημα, απόλυτα συνδεδεμένο με τις διαθεσιμότητες – απολύσεις, είναι η αντίσταση και αντίδραση που θα οδηγήσουν στην κατάργηση του αντισυνταγματικού όπως έχει χαρακτηριστεί και από την επιστημονική επιτροπή της βουλής νόμου της «αξιολόγησης».
Η ανυπακοή στους νόμους που οδηγούν τους εργαζόμενους σε κανιβαλισμό και που στοχεύουν σε χιλιάδες απολύσεις αλλά και στην επιπλέον μισθολογική καταβαράθρωση των εργαζομένων, είναι η μοναδική λύση να μείνουν αυτοί οι νόμοι στα χαρτιά και να μην υλοποιηθούν.
Η Ε/Ε της ΑΔΕΔΥ, μετά από πίεση του ΜΕΤΑ, σωματείων και εργαζομένων και έπειτα από ταλαντεύσεις και παλινωδίες παρατάξεων, πήρε απόφαση να μην μείνει στην απλή καταδίκη του νόμου για την αξιολόγηση, αλλά και να προχωρήσει σε απεργιακή κάλυψη της αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης.

Η απόφαση αυτή, για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, να μην συνυπογράψουν την απόλυσή τους και να μην συναινέσουν στην υλοποίηση των μνημονιακών κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών και την εκποίηση και διάλυση του δημοσίου. Και ενώ αυτή η είναι η προϋπόθεση για τη νίκη, υπάρχουν δυνάμεις, που προτρέχουν και γνωμοδοτούν για τη νομιμότητα ή όχι της απεργίας, αντί να αγωνίζονται και αναπαράγουν την ηττοπάθεια και την υποταγή
Η απόφαση που πάρθηκε πλειοψηφικά από την ε/ε της ΑΔΕΔΥ για απεργιακή κάλυψη της αποχής από κάθε εργασία της διαδικασίας «αξιολόγησης» που ψήφισαν οι μνημονιακοί υπηρέτες με το νόμο 4250/2014, κινείται προς αγωνιστική – κινηματική κατεύθυνση για την κατάργηση του νόμου στην πράξη, με σκοπό την ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων των εργαζομένων, σε όποια διοικητική βαθμίδα κι αν βρίσκονται.
Προκαλεί εντύπωση και αφήνει ερωτηματικά η στάση της ηγεσίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ(ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ) που ενώ ψήφισαν οι δυνάμεις της στην ε/ε της ΑΔΕΔΥ (ΔΗΜ.ΑΝ) την πρόταση των μελών της ΜΕΤΑ-ΑΔΕΔΥ για απεργία διαρκείας από την διαδικασία «αξιολόγησης», τώρα παρουσιάζεται αντίθετη χωρίς όμως να το ανακοινώνει και επίσημα. (Ανακοίνωση με αρ.πρωτ. 560/5-6-2014).
Ακόμα πιο μεγάλη εντύπωση προκαλούν οι εξηγήσεις που έδωσε η ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ στα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΣΚ-ΟΤΑ/ΜΕΤΑ, όταν αυτά επέμειναν στο θέμα της συμμετοχής των εργαζομένων της Τ.Α. στην απεργία που έχει προκηρύξει το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο και πρότειναν επιπλέον τα φύλλα «αξιολόγησης» να κατατεθούν από τους εργαζόμενους στα πρωτοβάθμια σωματεία τους, ώστε να περιφρουρηθεί καλύτερα η κινητοποίηση.
Για το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να μπαίνουν αστερίσκοι και ερωτηματικά στην κινηματική του δράση, πρωτίστως από τους ίδιους τους συνδικαλιστές οι δε νομικοί σύμβουλοι των συνδικαλιστικών οργάνων καθήκον έχουν να θωρακίζουν το περισσότερο δυνατόν τις πολιτικοσυνδικαλιστικές κινηματικές αποφάσεις που παίρνουν τα όργανα από τα οποία αμείβονται. Δεν θα υποκαταστήσει αλλά ούτε μπορεί να ενεργεί το συνδικαλιστικό κίνημα σύμφωνα με την αντίληψη της εργοδοσίας – κυβέρνησης.
Και είναι αντιφατικό για την ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ να βάλει κατά του (ΠΑΜΕ – ΚΚΕ) ότι δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις των συνδικάτων και λειτουργεί διασπαστικά στο κίνημα όταν η ίδια η ΠΑΣΚΕ - ΟΤΑ «αποσιωπά» στους εργαζόμενους την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για απεργία διαρκείας από την διαδικασία της «αξιολόγησης».
Η ΑΣΚ-ΟΤΑ/ΜΕΤΑ έκτος από τη δράση που αποφασίσαμε στην συνεδρίαση της ε/ε και προτείνει στην ανακοίνωση της η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί όλους τους συναδέλφους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τους εργαζόμενους στο δημόσιο που ο νόμος της συγκυβέρνησης για την «αξιολόγηση» μας βάζει σε διαδικασία ανθρωποφαγίας, που εκμηδενίζει την αξιοπρέπεια μας και συντηρεί το πελατειακό κράτος, να δείξουμε ανυπακοή εφαρμογής του αντισυνταγματικού νόμου και απεργώντας – απέχοντας από κάθε εργασία που έχει σχέση με την «αξιολόγηση», σύμφωνα με την απόφαση της ΑΔΕΔΥ, να καταδικάσουμε τον κανιβαλισμό και να καταργήσουμε στην πράξη τον Ν. 4250/2014, που ξεκάθαρα στοχεύει σε νέες απολύσεις, στην καθήλωση και στη περικοπή του μισθού.
Η ανυπακοή και κατάργηση στη πράξη της «στημένης» «αξιολόγησης» περνά μέσα από τα χέρια μας και η επιτυχία κρίνεται από το πόσο μαζικά και αποφασιστικά θα δώσουμε αυτόν τον αγώνα που μπορεί να αποτελέσει την πρώτη νίκη των εργαζομένων ενάντια στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της συγκυβέρνησης, της τρόικας και του Μερκελισμού και να σηματοδοτήσει ανατροπές στις διαθεσιμότητες – απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών.
             Ιούνιος 2014                                                                     ΑΣΚ - ΟΤΑ/ΜΕΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: