Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Ως γνωστόν, είναι αδέσμευτη και ανεξάρτητη

επίσης η δικαιοσύνη ελέγχει την νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία


Δεκτή έκανε ο Άρειος Πάγος την αίτηση αναίρεσης του Υπουργείου Οικονομικών κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο έκρινε παράνομη την απομάκρυνση των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ και των ΔΟΥ και παράλληλα διέτασσε την επαναπρόσληψή τους. Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στις καθαρίστριες έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Πληροφορίες αναφέρουν πως από την επίθεση έχουν τραυματιστεί τέσσερα άτομα, δύο καθαρίστριες, ένας αλληλέγγυος και μία φωτογράφος.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου σημαίνει πως οι καθαρίστριες δεν πρόκειται να επιστρέψουν στη δουλειά τους τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της απόφασης για την αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών και θα συζητηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου.
Το Υπουργείο Οικονομικών στην αίτησή για αναίρεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου υποστήριζε πως η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών έγινε για λόγους «υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος».
Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι από την υπόθεση των καθαριστριών, επιβαρύνεται το Δημόσιο με 209 χιλιάδες ευρώ τον μήνα, χωρίς όμως να διευκρινίσει από που προέρχεται η εν λόγω επιβάρυνση, ενώ προσέθεσαν ότι εάν επανέλθουν οι καθαρίστριες, το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί και με τους μισθούς τους και τις αποδοχές των συνεργείων καθαριότητας που έχουν υπογράψει ήδη σχετική σύμβαση.

Από την πλευρά τους οι καθαρίστριες διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους καλώντας τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό τους και να συμμετάσχει στην κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. Η Δήμητρα Μανώλη εκ μέρους των καθαριστριών μιλώντας «Στο Κόκκινο» δήλωσε πως δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω. Όπως είπε τέτοιες αποφάσεις τις ατσαλώνουν και θα παραμείνουν στο Υπουργείο Οικονομικών υπερασπιζόμενες την αξιοπρέπεια τους και ζητώντας μέχρι τέλους την δουλειά τους πίσω.

Οι δύο δικηγόροι των καθαριστριών επισήμαναν ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας έχει ήδη παραταθεί για τρεις μήνες, ενώ οι καθαρίστριες απολύθηκαν χωρίς να λάβουν αποζημίωση. Παράλληλα, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την αίτηση αναίρεσης του ΥΠΟΙΚ, καθώς το δικονομικό αυτό μέτρο επιτρέπεται μόνο κατά οριστικών αποφάσεων. Τέλος, τόνισαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης του Δημοσίου από την επανατοποθέτηση των καθαριστριών, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο.
Μετά την αποδοχή του αιτήματος του ΥΠΟΙΚ από τον Άρειο Πάγο, ο δικηγόρος των καθαριστριών Γιάννης Καρούζος σημείωσε πως η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, κάτι, όπως είπε, που θα κριθεί τον Σεπτέμβριο. Πρόσθεσε όμως πως ασφαλώς και δεν είναι ευχάριστη απόφαση. «Δυστυχώς πλέον αμφισβητείται το δικαίωμα των εργαζομένων στη ζωή, όχι απλώς στην εργασία, και αυτό ίσως να αποτελεί ένα ορόσημο για τους μετέπειτα αγώνες τους» συμπλήρωσε.

Οι καθαρίστριες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Άρειο Πάγο μετά την απόφαση επέστρεψαν στην Καραγιώργη Σερβίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωπος με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους, καθαρίστριες και αλληλέγγυους, και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν και τραυματίες. Οι καθαρίστριες κάνουν έκκληση για συμπαράσταση.
ΕΔΕ για το ύπουλο χτύπημα στη Φωτεινή Νικηταρά
Σύμφωνα με τις πληροφορίες διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση για το ύπουλο χτύπημα από αστυνομικό των ΜΑΤ στη Φωτεινή Νικηταρά κατά τη διάρκεια της επίθεση της Τρίτης 10/6. Βίντεο από το Δρομογράφο.

http://tvxs.gr/news/ellada/apofasizei-gia-tis-katharistries-o-areios-pagos

Δεν υπάρχουν σχόλια: