Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Τι προβλέπει η ρύθμιση για κόκκινα δάνεια και ληξιπρόθεσμα - Ποιοι θα ενταχθούν, σε πόσες δόσεις και τι «κούρεμα» θα γίνει

Τι προβλέπει η ρύθμιση για κόκκινα δάνεια και ληξιπρόθεσμα - Ποιοι θα ενταχθούν, σε πόσες δόσεις και τι «κούρεμα» θα γίνει

Αγώνα δρόμου για να τεθεί σε ισχύ το ταχύτερο δυνατό η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και τις ληξοπρόθεσμες οφειλές σε ταμεία και εφορίες, κάνει η κυβέρνηση μετά την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού για τις δραματικές καθυστερήσεις.

Η λύση – πακέτο φαίνεται να κλειδώνει με την τρόικα και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ Νοέμβριο και Δεκέμβριο ώστε να πάρουν ανάσα εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και πάνω από 2,5 εκατ. φορολογούμενοι που χρωστούν συνολικά περί τα 100 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα θα κατατεθεί στη Βουλή άμεσα και δεν αποκλείεται αυτό να σημαίνει την κατάθεσή της την Πέμπτη. Αλλά και ο Γκ. Χαρδούβελης είπε ότι η ρύθμιση θα έρθει σε λίγες ώρες. Στην τροπολογία θα περιλαμβάνεται διάταξη για τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια

Τι προβλέπει η ρύθμιση για κόκκινα δάνεια και ληξιπρόθεσμα - Ποιοι θα ενταχθούν, σε πόσες δόσεις και τι «κούρεμα» θα γίνει

Η ρύθμιση προβλέπει:

1. Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για τις δόσεις, που θα φτάνουν τις 72 για οφειλές που αφορούν ποσά άνω των 15.000 και τις 100 για μικρότερες οφειλές.

2. Ταυτόχρονα προβλέπεται και "κούρεμα" στις προσαυξήσεις που θα φτάσουν το 4,56% από το 8% που είναι σήμερα.

3. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν πως "γενναίο" θα είναι και το "κούρεμα" στα πρόστιμα.

4. Το όριο των οφειλών για υπαγωγή στη ρύθμιση αν και βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση εκτιμάται πως θα κυμανθεί από 1 έως 1,5 εκατ. ευρώ, συμπαρασύροντας και τα "κόκκινα" δάνεια. Οι εκπρόσωποι της τρόικας φαίνεται πως επιμένουν σε σενάρια επιπτώσεων και προσδοκώμενων εσόδων και για τις δύο ρυθμίσεις, όπως και για την πρόβλεψη σχεδίου βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που θα μπαίνουν στο νέο πλαίσιο διευθέτησης οφειλών σε τράπεζες και Δημόσιο.

5. Από τις ρυθμίσεις θα εξαιρεθούν οι μεγαλοφειλέτες, με χρέη από περίπου ένα εκατ. ευρώ και άνω.Αυτοί θα αντιμετωπιστούν ξεχωριστά και κατά περίπτωση, με κατασχέσεις και άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

6. Προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, που λήγουν στο τέλος Οκτωβρίου

Δένδιας

Ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ανέφερε ότι θα διευρυνθούν λίγο τα περιθώρια της ρύθμισης και αυτή θα αφορά 160.000 επιχειρήσεις. «'Άρα μιλάμε για 160.000, είτε επιχειρήσεις είτε ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν πάνω από 600 - 700.000 θέσεις εργασίας. Είναι το ίδιο το ζήτημα, τεράστιο. Μιλάμε για οφειλές μόνο προς τον ιδιωτικό τομέα 40 δισ. ευρώ. Εάν βάλουμε όλες τις οφειλές και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία προσεγγίζουμε σχεδόν τα 100 δισ. ευρώ. Πρέπει αυτή η επιχείρηση να μπορεί συγχρόνως να κλείσει τις εκκρεμότητές της και με το Δημόσιο, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και να μπορέσει να γυρίσει στην αγορά να δουλέψει, να παράγει πλούτο, να κρατήσει θέσεις εργασίας» είπε ο κ. Δένδιας.

Σε ερώτηση εάν η ρύθμιση πρέπει να είναι ενιαία για ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και τράπεζες ο κ. Δένδιας είπε ότι τα συναρμόδια υπουργεία μαζί με τις τράπεζες και υπό την επιτήρηση της τρόικα «δημιουργούν ένα πλέγμα το οποίο να επικοινωνεί. Δηλαδή η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες να επικοινωνεί με τις ρυθμίσεις του Δημοσίου και με τις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία». Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάξει γενναίο κούρεμα στο αρχικό κεφάλαιο που πήραν οι επιχειρήσεις.

Στα Ταμεία

Σε ότι αφορά τη ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ο Γ. Βρούτσης τόνισε πως όσοι δεν πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους τον Οκτώβριο δεν θα μπορούν να μπουν στη ρύθμιση Μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Βήμα FM", τόνισε ότι είναι θέμα ημερών η κατάθεση της ρύθμισης.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή απόκλιση από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός και από αυτά που είχαμε προγραμματίσει ως κυβέρνηση να καταθέσουμε… Ο μήνας υλοποίησης είναι ο Οκτώβριος, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν κατατεθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις. Οι διατάξεις αυτές θα συμπεριλαμβάνουν ένα πλαίσιο ρυθμίσεων, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά: 100 δόσεις για χρέη 15.000 ευρώ και κάτω και θα υπάρξει εκεί μία προσαρμογή στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και για χρέη άνω των 15.000 θα υπάρχουν 72 δόσεις και μια γενναία, προς τα κάτω, προσαρμογή σε πρόστιμα και προσαυξήσεις ή προστίμων.

Ταυτόχρονα, θα έχουμε και μια γενναία μείωση επιτοκίου. Η κυβέρνηση προχωράει γιατί πιστεύει ότι αυτό πρέπει να γίνει τώρα και να εξυπηρετήσουμε, να ανακουφίσουμε τον κόσμο, τις επιχειρήσεις και αυτό θα γίνει τώρα. Θέλω μόνο να κάνω μία έκκληση: επειδή θα κατατεθούν οι ρυθμίσεις αυτό το μήνα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, που λήγουν στο τέλος Οκτωβρίου. Όλες οι υποχρεώσεις όλων, για να μπουν στη ρύθμιση.

Γι' αυτό όσοι νομίζουν σήμερα ότι δεν πληρώνουν για να μπουν στη ρύθμιση, θα πρέπει να ξέρουν ότι πρέπει να πληρώσουν τον Οκτώβρη για να πάρουν το πράσινο φως και να μπουν στη ρύθμιση. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το ακούσουν ηχηρά όλοι, για να είναι εμπρόθεσμοι στο τέλος του μήνα στην καταβολή των υποχρεώσεών τους.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες οφειλετών: αυτοί που δεν έχουν μπει σε καμία ρύθμιση μέχρι τώρα και γι' αυτό θα ενταχθούν στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Και αυτοί που ήταν συνεπείς και είχαν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις.

Για τους συνεπείς, γι' αυτούς που πραγματικά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος και τη ρύθμιση στην οποία είχαν μπει, θα υπάρξει ειδική μεταχείριση. Θα υπάρξει δηλαδή σε πρώτη φάση ένας συμψηφισμός σε σχέση με τις υποχρεώσεις του παρελθόντος και άρα, θα είναι κερδισμένοι. Θα βρεθούν μετά μπροστά σε μια νέα επιλογή: είτε θα μπουν στη νέα ρύθμιση, ακολουθώντας τις νέες διαδικασίες είτε θα συντηρήσουν τις εναπομείνασες δόσεις. Εάν επιλέξουν το δεύτερο δρόμο, θα έχουν ένα επιπλέον όφελος, μέσα από μία γενναία μείωση προστίμων και προσαυξήσεων.

[…] Πάνω κατώφλι στις ρυθμίσεις υπάρχει σε ένα ποσό γύρω στο 1 εκατ. ευρώ. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ο κόσμος που χρωστάει μέχρι αυτό το ποσό, που είναι ο πολύς κόσμος, να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να ανακουφιστεί. Από εκεί και πέρα, όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να είναι συνεπείς με το κράτος και δεν πρέπει να χρωστούν.»

Πηγή Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: