Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ



Χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του Δημοσίου Τομέα
Με τα άρθρα 1-14 τροποποιούνται διατάξεις του Ν.3448/06 σχετικά με την χρήση εγγράφων, που βρίσκονται στην κατοχή φορέων του δημόσιου τομέα.



Δηµοσίευση Εκτέλεσης Προϋπολογισµών
Με το άρθρο 15 προστίθεται άρθρο 10Α στο Ν.3861/2010 στο οποίο προβλέπεται η δημοσίευση στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού στην ιστοσελίδα των Δήμων και στο «Πρόγραµµα Διαύγεια», αµελλητί και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό για τεχνικούς λόγους το αργότερο εντός δέκα (10) ηµερών µετά το πέρας κάθε ηµερολογιακού µήνα.
Η υποχρέωση δηµοσίευσης της εκτέλεσης των προϋπολογισµών καταλαµβάνει και τα Νοµικά Πρόσωπα Δηµοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) των Ο.Τ.Α.
Η διάταξη αυτή ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 64 από 1.12.2014.

 


Δημοσίευση απολογιστικών στοιχείων δαπανών φορέων που επιχορηγούνται από φορείς Γενικής Κυβέρνησης
Με το άρθρο 16 προστίθεται άρθρο 10Β στο Ν.3861/2010 στο οποίο προβλέπεται η δημοσίευση στην ιστοσελίδα του προγράµµατος Διαύγεια από Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωµατεία, Ιδρύµατα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και λοιπούς µη κερδοσκοπικούς φορείς που επιχορηγούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, κατά την παρ. 2 του άρθρου 1Β του ν. 2362/ 1995, µε ποσό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ συνολικά ετησίως, των απολογιστικών στοιχείων δαπανών όπου αναφέρονται τα νόµιµα παραστατικά που αφορούν στο ποσό της επιχορήγησης, µε ιδιαίτερη αναφορά του εκδότη και του λήπτη του παραστατικού, καθώς και του αντικειµένου και του ύψους της συναλλαγής.
Η διάταξη αυτή ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 64 από 1.1.2015.



Εισαγωγικός Διαγωνισμός Ε.Σ.Δ.Δ.Α.
Με το άρθρα 17 και 18 αντικαθίστανται τα άρθρα 17 και 18 του π.δ. 57/2007 (Α΄ 59) αντίστοιχα, στα οποία ρυθμίζονται θέματα για τον εισαγωγικό διαγωνισμό στην Εθνική Σχολή Δηµόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.), στον οποίο δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι υπάλληλοι των Ο.Τ.Α.



Αποκλειστική προθεσµία για τη σύναψη συµβάσεων έκτακτου προσωπικού
Με το άρθρο 20 καθιερώνεται χρονική δέσµευση έξι (6) µηνών για την υλοποίηση των χορηγούµενων εγκριτικών αποφάσεων της επιτροπής της Π.Υ.Σ. 33/2006, όπως ισχύει, για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου και τη σύναψη συµβάσεων µίσθωσης έργου.



Άρση του καθεστώτος διαθεσιµότητας- Καταβολή αποδοχών
Με το άρθρο 21 τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης 1β΄ της υποπαραγράφου Ζ2 της παρ. Ζ του ν. 4093/2012, σχετικά με την άρση του καθεστώτος διαθεσιμότητας µε την ανάληψη υπηρεσίας από τον υπάλληλο στο νέο φορέα, ύστερα από την έκδοση της πράξης µετάταξης ή µεταφοράς και ορίζεται ότι ο φορέας προέλευσης υποχρεούται να καταβάλει στον υπάλληλο το 75% των αποδοχών του, έως την ηµεροµηνία ανάληψης καθηκόντων στη νέα Υπηρεσία.
Επιπλέον με το άρθρο 22 τροποποιείται το άρθρο 90 του Ν.4172/13 σχετικά με τη διαθεσιμότητα.



Ορισμός προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης του ΥΠ.Ε.Σ. ως υπεύθυνου για θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού των Ο.Τ.Α.
Στο άρθρο 23 προβλέπεται ο ορισμός του προϊσταµένου της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι αρµόδια για τα θέµατα προσωπικού των Ο.Τ.Α., ως υπεύθυνος για την ορθή διαχείριση του ανθρώπινου δυναµικού των Ο.Τ.Α.
Παράλληλα, ορίζεται ότι το άρθρο 31 του Ν.4304/14 σχετικά με την παραμονή των Γενικών Διευθυντών στην υπηρεσία υπό προϋποθέσεις έχει έναρξη ισχύος από τη δημοσίευση του Ν.4304/14, δηλ. από 23.10.2014.



Αναγνώριση προϋπηρεσίας στους υπαλλήλους των ΚΕΠ
Με το άρθρο 24 ορίζεται ότι υπάλληλοι του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), οι οποίοι υπηρετούν στα ΚΕΠ κατά τη δηµοσίευση του νόμου, δύνανται να αναγνωρίσουν για τη βαθµολογική και µισθολογική τους ένταξη τυχόν προϋπηρεσία που διανύθηκε στα ΚΕΠ µε σύµβαση µίσθωσης έργου κατόπιν ουσιαστικής κρίσης του υπηρεσιακού συµβουλίου και υπό τις προϋποθέσεις ότι η προϋπηρεσία διανύθηκε µε τα τυπικά προσόντα της κατηγορίας, στην οποία ανήκουν κατά το χρόνο της ένταξης, ότι η απασχόληση διανύθηκε κατά το σύνηθες δηµοσιοϋπαλληλικό ωράριο, ότι η απασχόληση παρείχετο στο χώρο των ΚΕΠ και υπό την άµεση εποπτεία των προϊσταµένων αυτών.



Άδεια νοσηλείας ανήλικων τέκνων
Με την παρ.3 του άρθρου 26 συμπληρώνεται η παρ.1 του άρθρου 58 του Ν.3584/07 και καθίσταται υποχρεωτική η χορήγηση της άδειας άνευ αποδοχών στον φυσικό, θετό και ανάδοχο γονέα όταν πρόκειται για νοσηλεία ανήλικου τέκνου λόγω ασθένειας ή ατυχήµατος που καθιστά αναγκαία την άµεση παρουσία του.



Άδεια ανατροφής τέκνου
Με την παρ.4 του άρθρου 26 αντικαθίσταται η παρ.1 του άρθρου 60 του Ν.3584/07 και παρατείνεται έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών του τέκνου, η χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών χωρίς τη γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, για την ανατροφή τέκνου, εφόσον η υιοθεσία τέκνου δεν έχει ολοκληρωθεί µέχρι την ηλικία των έξι (6) ετών.


Μειωμένο ωράριο υπαλλήλων με σύζυγο ή παιδιά με αναπηρία
Με το άρθρο 27 αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 16 του ν. 2527/1997, όπως ισχύει, και επεκτείνεται το δικαίωµα µειωµένου ωραρίου χωρίς ανάλογη περικοπή αποδοχών και στους υπαλλήλους των οποίων οι σύζυγοι είναι άτοµα µε ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, αντί του προβλεποµένου έως τώρα ποσοστού 100% αναπηρίας.
Επίσης το εν λόγω δικαίωµα επεκτείνεται και στους υπαλλήλους γονείς παιδιών έως 15 ετών τα οποία πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώµενο ή τύπου 1 µε ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, ή σύζυγο µε αναπηρία 80% και άνω τον οποίο συντηρεί.



Έλεγχος γνησιότητας δικαιολογητικών
Με το άρθρο 28 προστίθεται παρ. 20 στο άρθρο 17, παρ.19 στο άρθρο 18 και παρ.9 στο άρθρο 19 του ν. 2190/1994, σχετικά με τον έλεγχο γνησιότητας των δικαιολογητικών πριν από την υπογραφή της πράξεως διορισµού ή προσλήψεως του προσωπικού που προσλαµβάνεται, και επίσης προστίθεται και μια γενική διάταξη, η οποία καλύπτει το σύνολο των προσλήψεων στο Δηµόσιο και τον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα, ανεξαρτήτως της διαδικασίας που ακολουθείται.
Η υποχρέωση για τη διενέργεια ελέγχου νοµιµότητας όλων των πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων του προσωπικού µητρώου αφορά το σύνολο των υπαλλήλων, ανεξαρτήτως της εργασιακής σχέσης, µε την οποία υπηρετούν, στις δηµόσιες υπηρεσίες, ανεξάρτητες αρχές, Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθµού, και τις επιχειρήσεις αυτών, Ν.Π.Δ.Δ., κρατικά Ν.Π.Ι.Δ. και δηµόσιες επιχειρήσεις, όπως ορίζονται στο άρθρο 14 του ν. 2190/1994, όπως έχει τροποποιηθεί και συµπληρωθεί µε το άρθρο 1 του ν. 3812/2009.


Προσθήκη πειθαρχικού παραπτώματος και αυτοδίκαιη θέση σε αργία
Με το άρθρο 29 προστίθεται ως πειθαρχικό παράπτωμα η κατάθεση, η χρήση, η συµπερίληψη και η διατήρηση στον ατοµικό υπηρεσιακό φάκελο υπαλλήλου, πλαστού, νοθευµένου ή παραποιηµένου πιστοποιητικού ή τίτλου ή βεβαιώσεως.
Υπάλληλος που έχει τελέσει το ανωτέρω πειθαρχικό παράπτωμα τίθεται αυτοδίκαια σε αργία.
Επιπλέον στην παρ.4 του άρθρου 29 ορίζεται ότι η ισχύς της διάταξης του άρθρου 30 του ν. 4304/2014 σχετικά με τη συγκρότηση και λειτουργία του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου αρχίζει από τη δηµοσίευση του ν. 4304/2014, δηλ. από 23.10.2014.



Κατάργηση Προσωποπαγών Θέσεων
Με το άρθρο 33 ορίζεται ότι δεν επιτρέπεται ο διορισµός/πρόσληψη προσωπικού, µόνιµου ή µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στις δηµόσιες υπηρεσίες, στα νοµικά πρόσωπα δηµοσίου δικαίου και στους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθµού, εφόσον στον οικείο φορέα δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή οργανική θέση. Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται ο διορισµός/πρόσληψη σε συνιστώµενη προσωποπαγή θέση αποκλειστικά σε περίπτωση συµµόρφωσης της διοίκησης σε δικαστική απόφαση ή σε περίπτωση διορισµού των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δηµόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, εφόσον κατά το χρόνο διορισµού/πρόσληψής τους δεν υφίσταται ή δεν επαρκούν αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις ή δεν είναι δυνατή η προηγούµενη ανακατανοµή κενών θέσεων προσωπικού βάσει των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013.
Με το άρθρο 60 ορίζεται ότι οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε προσωποπαγείς θέσεις µε παράλληλη δέσµευση κενών οργανικών θέσεων, θα καταλαµβάνουν τις κενές οργανικές θέσεις τις οποίες δεσµεύουν µε παράλληλη κατάργηση των προσωποπαγών θέσεων.


Συµβάσεις µίσθωσης έργου σχολικών καθαριστριών
Με το άρθρο 36 ορίζεται ότι κατ΄ εξαίρεση, ειδικά για το σχολικό έτος 2014-2015 οι συµβάσεις µίσθωσης έργου που συνάπτονται µε τις σχολικές καθαρίστριες σύµφωνα µε τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 113 του ν. 1892/1990, όπως ισχύει, εξαιρούνται της έγκρισης της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει. Ο µέγιστος επιτρεπόµενος αριθµός ανθρωποωρών απασχόλησης καθορίζεται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών, Διοικητικής Μεταρρύθµισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Παιδείας και Θρησκευµάτων.
Η ανωτέρω διάταξη ισχύει από την 1η Σεπτεµβρίου 2014.



Επίδοση ενδίκου βοηθήματος ή μέσου σε δικηγόρο
Με την παρ.3 του άρθρου 46 προστίθεται άρθρο 6Α στο διάταγµα της 26 Ιουνίου -10 Ιουλίου 1944 «Περί κώδικος των νόµων, περί δικώντου Δηµοσίου» (Α΄ 139), με το οποίο ορίζεται ότι η επίδοση από το Ελληνικό Δηµόσιο ή οποιοδήποτε Ν.Π.Δ.Δ. κάθε ενδίκου βοηθήµατος και ενδίκου µέσου, οποιασδήποτε κλήσης προς συζήτηση υπόθεσης, οποιασδήποτε δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής, για οποιαδήποτε υπόθεση σε οποιονδήποτε βαθµό ή στο πλαίσιο της αναιρετικής δίκης, ενώπιον οποιουδήποτε πολιτικού ή διοικητικού δικαστηρίου, δύναται να γίνει όχι μόνο στους αντιδίκους του ή τον αντίκλητό τους, αλλά και στον δικηγόρο ο οποίος τους εκπροσώπησε κατά την τελευταία συζήτηση της υπόθεσης ή έχει υπογράψει το τελευταίο δικόγραφό που αφορά την υπόθεση, στην τελευταία δηλωθείσα, κατά τις κείµενες διατάξεις, διεύθυνσή τους.



Εξαίρεση αποζημίωσης εξόδων κίνησης από υπολογισμό εισοδήματος μισθωτής εργασίας
Με την παρ.2α του άρθρου 48 συμπληρώνεται η περίπτ. β' της παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν.4172/13, ούτως ώστε προκειμένου να τύχουν εξαίρεσης από τον υπολογισμό του εισοδήματος οι αποζημιώσεις υπό μορφή εξόδων κίνησης, να υπάρχουν τα νόμιμα παραστατικά από τα οποία αποδεικνύεται η σχετική δαπάνη, που αφορά τα εν λόγω έξοδα.



Ρύθµιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση
Στο άρθρο 51 ορίζονται οι διαδικασίες για υπαγωγή οφειλετών µε βεβαιωµένες και ληξιπρόθεσµες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, έως την 1η Οκτωβρίου 2014, σύµφωνα µε τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (εφεξής Κ.Φ.Δ.) και τον Κώδικα Είσπραξης Δηµοσίων Εσόδων (εφεξής Κ.Ε.Δ.Ε.), σε ρύθμιση τµηµατικής καταβολής, µε απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιµα εκπρόθεσµης καταβολής που τις επιβαρύνουν.



Ειδική Εισφορά αλληλεγγύης
Στην παρ.2 του άρθρου 52 ορίζεται ότι η Ειδική Εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152) επιβάλλεται και στα εισοδήµατα που αποκτώνται κατά τα φορολογικά έτη 2015 και 2016 µε µειωµένους τους συντελεστές των περιπτώσεων α΄, β΄, γ΄, δ΄ και ε΄ της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού κατά τριάντα τοις εκατό (30%).



Ρύθµιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης
Στο άρθρο 54 ορίζονται οι διαδικασίες για υπαγωγή οφειλετών µε ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην ΝΑΤ, µέχρι τις 30.9.2014, σε ρύθμιση.


Πιστοποιητικά μόνιμης κατοικίας Δήμων Κοζάνης και Εορδαίας για πρόσληψη προσωπικού στη ΔΕΗ
Με το άρθρο 58 συμπληρώνεται η υποπαράγραφος Γ΄ της παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 2190/1994 εξαιρετικά και µόνο για την έκδοση των πιστοποιητικών µόνιµης κατοικίας του Δήµου Κοζάνης και του Δήµου Εορδαίας, σχετικά µε την εντοπιότητα των υποψηφίων σε διαγωνισµούς πρόσληψης προσωπικού της ΔΕΗ.


Απόσπαση στο ΥΠ.ΔΙΟΙΚ.ΜΕΤ.Η.Δ. & διάθεση σε γραφείο βουλευτή παραμεθόριου ή προβληματικής περιοχής
Με το άρθρο 63 συμπληρώνεται η παρ. 14 του άρθρου 10 του ν. 3051/2002 (Α΄ 220) και κατ’ εξαίρεση των διατάξεων που επιβάλλουν υποχρεωτική 10ετή παραμονή στην υπηρεσία τοποθέτησης, επιτρέπεται η απόσπαση στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθµισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και η διάθεση σε γραφείο βουλευτή ο οποίος εκλέγεται σε παραµεθόριο ή προβληµατική περιοχή δηµοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν στην ίδια περιοχή εφόσον έχουν υπηρετήσει το ήµισυ του υποχρεωτικού χρόνου παραµονής τους σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: