Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Απολογισμός 2014 και ομιλία προέδρου ΣΥΠΟΤΑ στην ετήσια Γ.Σ.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ   26-02-2015
Συναδέλφισσες - συνάδελφοι
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, σας καλωσορίζω στη Γενική Συνέλευση. 
Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την  παρουσία σας και να ευχηθώ σε σας και στις οικογένειές σας, καλή χρονιά, με υγεία και περισσότερα χαμόγελα.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι
Η Ελλάδα διανύει πλέον το έκτο έτος του υφεσιακού οικονομικού κύκλου, γεγονός το οποίο προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό φάσμα.
Πουθενά στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν υπήρξε τόση έκδηλη βαρβαρότητα, όση έχει υποστεί τα τελευταία  χρόνια ο Ελληνικός λαός. Οι εργαζόμενοι και η πλειονότητα της Ελληνικής κοινωνίας ζουν στη φτώχια και στην εξαθλίωση.
Ο πρώτος στόχος των βίαιων μέτρων εις βάρος των εργαζομένων που λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του περιβόητου μνημονίου είναι, ως γνωστόν, οι υπάλληλοι του δημόσιου και των ΟΤΑ. Ήμασταν οι πρώτοι που είδαμε τις αποδοχές μας να περικόπτονται, τις συντάξεις να περιστέλλονται και τις θέσεις εργασίας να απειλούνται άμεσα.
Στο βωμό του ανύπαρκτου και αναποτελεσματικού αυτού σχεδίου (που φάνηκε εκ του αποτελέσματος) «θυσιάστηκαν» με απόλυση ή εκβιάστηκαν για πρόωρη συνταξιοδότηση χιλιάδες εργαζόμενοι προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.
Στο βωμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης περικόπηκαν οι αποδοχές μας κατά μέσο όρο να υπερβαίνει το 35%.
Η επίδραση της μείωσης των αποδοχών επέφερε δραματικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία. Οι μισθοί διοχετεύονταν ως επί το πλείστον στην κατανάλωση και στην αναθέρμανση της αγοράς. Για το λόγο αυτό η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων επηρέασε τόσο την αντίστοιχη μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα όσο και γενικότερα την οικονομική ανάπτυξη.
Οι εργασιακές σχέσεις επιδεινώνονται και υποβαθμίζονται με σειρά και άλλων μέτρων που επιβαρύνουν το περιεχόμενο της εργασίας όπως είναι  η δραματική μείωση της απασχόλησης και η αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου από τις 37,5 στις 40 ώρες με συνέπειες την εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας, την αύξηση των καθηκόντων, τη μείωση των αδειών. Επίσης Νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, νέο πειθαρχικό δίκαιο, ενώ χιλιάδες απολύσεις έχουν υπάρξει ή επικρέμονται μέσω διαφόρων παραλλαγών. Είτε λέγεται κινητικότητα, είτε διαθεσιμότητα, είτε είναι «εθελοντική» ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα και οι τελευταίες μέθοδοι ως  προσχηματικός «επανέλεγχος» των ΙΔΑΧ  και η «συγκριτική αξιολόγηση».
Τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, οι χαμηλές αμοιβές, δείχνουν πλέον  ότι το μοντέλο της μόνιμης και σταθερής δουλειάς τείνει να καταργηθεί για να υποκατασταθεί, με ελαστικές σχέσεις εργασίας (μερική απασχόληση, Μ.Κ.Ο. , «συμβασιούχοι» διαφόρων ειδών, κ.α.).
Η απελθούσα κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει την αντιλαϊκή της πολιτική, καταφεύγει όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό. Χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για την ποινικοποίηση των αγώνων, επιστρατεύει εργαζόμενους, απειλεί ακόμα και με εξαφάνιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και την κατάργηση της απεργίας.
Ο Σύλλογος μας την χρονιά που πέρασε δεν έμεινε αδρανής  ανέλαβε δράσεις με απώτερο σκοπό να αφυπνιστούν οι πολίτες και να αποτελέσουν αφετηρία μαζικής δράσης που θα έχει ως στόχο την ανατροπή της αδιέξοδης μνημονιακής και απάνθρωπης πολιτικής,  που θέλει να συνθλίψει τον κοινωνικό ιστό, να αφανίσει μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, να διαλύσει το δημόσιο, την υγεία, την παιδεία, να ξεπουλήσει τα δημόσια αγαθά,  να εξαθλιώσει την ελληνική οικογένεια με την αβάσταχτη φορολογία και την ανεργία.
Οι δράσεις που αναλάβαμε είναι:
1) Συμμετείχαμε και στηρίξαμε την εκδήλωση με θέμα :  «ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ  ΜΠΡΟΣΤΑ  ΣΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ  ΦΑΣΙΣΜΟ  ΡΑΤΣΙΣΜΟ» του Συλλόγου  Εκπαιδευτικών   Α/ θμιας  Εκπαίδευσης Κοζάνης που πραγματοποιήθηκε  στην  αίθουσα  «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» στην Κοζάνη  7  Φεβρουαρίου  2014. 
2) Συνδιοργανώσαμε με τo Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Κοζάνης, του οποίου είμαστε από τους βασικούς ιδρυτές του, στις 7 Μαρτίου 2014, στο Κοβεντάρειο ίδρυμα ενημερωτική ημερίδα για τους πληστειριασμούς- Κατασχέσεις κατοικιών & λοιπά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με εισηγητές, τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτ. Μακεδονίας και πρώην διευθυντή τράπεζας.  Τον πρόεδρο του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Δυτ. Μακεδονίας, δικηγόρο. Επώνυμη   δικηγόρο Αθηνών με εμπειρία σε θέματα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και κατασχέσεων. Μέλη της Λέσχης Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τρικάλων.

3) Οι Σύλλογοι Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Δυτικής Μακεδονίας συνδιοργανώσαμε στις 20 Μαρτίου 2014 το τρίτο κατά σειρά ΠΑΝΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ , στην κεντρική Πλατεία της Κοζάνης με βασικά θέματα ανάδειξης, την διάλυση του ΕΟΠΠΥ,  τη διάλυση της ΔΕΗ,  την παραχώρηση της καθαριότητας των Δήμων σε ιδιώτες, την αξιολόγηση,  τις απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ανεργία, πλειστηριασμοί κατοικιών, αποτροπή καταστροφικών πολιτικών.
4) Συνδιοργανώσαμε με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Κοζάνης στις 10 Απρίλη 2014 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, την προβολή του νέου ντοκιμαντέρ της ομάδας Infowar, ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΑΕ/ FASCISM INC.
5)  Σε συνέχεια της συνεργασίας και επικοινωνίας που έχει αναπτυχθεί ενάμιση περίπου χρόνο τώρα,  πραγματοποιήθηκαν στα Γρεβενά και στα Σέρβια συναντήσεις των  Δ/κών Συμβουλίων των Συλλόγων Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.  Δυτικής Μακεδονίας όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους και η από κοινού αντιμετώπισή των  και εκφράστηκαν με δελτία τύπου  η ομόφωνη και  κατηγορηματική αντίθεσή μας :
στην εξωφρενική «αξιολόγηση» , με βάση την οποία νομοθετείται η υποχρεωτική ποσόστωση  «καλών, άριστων και άχρηστων» υπαλλήλων
στην «εθελοντική ενδοαυτοδημοτική κινητικότητα», που δεν είναι παρά ένας μηχανισμός απολύσεων
στις απροκάλυπτες πλέον διαθέσεις της συγκυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των ανταποδοτικών και τεχνικών υπηρεσιών των δήμων
στην διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών πρόνοιας των δήμων
το ανήθικο, παράνομο «πειθαρχικό δίκαιο» που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση και εκ των προτέρων κρίνει ενόχους τους δημοσίους υπαλλήλους πριν καν δικαστούν,  καταργώντας μ’ αυτό τον τρόπο το τεκμήριο αθωότητας
στην ουσιαστική κατάργηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
στην προσπάθεια μέσω της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ.  να ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων.
     6)  Ο Σύλλογός μας μέσω του  Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης προσέφερε ιατροφαρμακευτικό υλικό στο δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω και όσους από σας ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για προσφορά φαρμάκων και υγειονομικού υλικού. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι
η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών.
7) Συμμετείχαμε στο Συλλαλητήριο την Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου 2014 που διοργανώθηκε, στον αύλειο χώρο του ΜΑΜΑΤΣΕΙΟΥ Νοσοκομείου Κοζάνης από το Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης, τους ιατρικούς συλλόγους Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και  το Ν.Τ  της ΑΔΕΔΥ, με κύριο θέμα την λειτουργική επάρκεια των νοσοκομειακών δομών και την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.
8) Κάναμε παρεμβάσεις με παραστάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων που υπηρετούμε προκειμένου να εκδώσουν ψηφίσματα που θα εκφράζουν την αντίθεσή τους στον προσχηματικό «επανέλεγχο» των ΙΔΑΧ  και στην «συγκριτική αξιολόγηση» των εργαζομένων στους δήμους, που επέφεραν θετικά αποτελέσματα και την συμπαράταξη των Δημοτικών Συμβουλίων που δεσμεύτηκαν  ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν και να συνεργαστούν διευκολύνοντας τα σχέδια της κυβέρνησης.
 9) Συνδιοργανώσαμε με Πρωτοβάθμια Σωματεία Κοζάνης στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 στον πεζόδρομο Κοζάνης συναυλία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, με κεντρικό σύνθημα Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ-ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ.
10) Στις 9 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τη νέα δημοτική αρχή του Δήμου Βοΐου. Στη  συνάντηση παρουσιάσαμε τις θέσεις  του Συλλόγου  και τους λόγους για τους οποίους αντιτιθέμεθα στο Ν. 4250/2014 για την αξιολόγηση των υπαλλήλων με ποσοστώσεις  και για τον προσχηματικό επανέλεγχο των ΙΔΑΧ και λάβαμε θετικές δεσμεύσεις. Επίσης κάναμε παρέμβαση για τις  δυσμενείς απομακρύνσεις - μετακίνησης συναδέλφων  από τις Δημοτικές Ενότητες που υπηρετούσαν,  σε άλλες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου  και ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο να επανεξετάσει  την απόφασή του. 
11) Oργανώθηκε από το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ που πραγματοποιήθηκε στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ  της 23 Δεκεμβρίου 2014 με θέμα «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ», μου προτάθηκε να είμαι και ήμουν εισηγητής του θέματος.
12) ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Συναδέλφισες - συνάδελφοι
Οι παθογένειες της δημόσιας διοίκησης μπορεί να είναι πολλές (γραφειοκρατία, ελλιπής και  αναποτελεσματικός τρόπος οργάνωσης, συχνά λανθασμένη ιεράρχηση αναγκών, ανεπάρκεια τεχνολογικού εξοπλισμού κ.ά.), αλλά δεν αφορούν κανένα δυσανάλογα μεγάλο συνολικό αριθμό υπαλλήλων ή μέγεθος δημόσιου τομέα, όπως και αν αυτό προσεγγιστεί.
Οι απολύσεις στο Δημόσιο τομέα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα υπαρκτά προβλήματα του δημόσιου, αλλά, απεναντίας, τα επιδεινώνουν, διότι ο πραγματικός τους στόχος είναι η αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα χάριν ιδιωτικών συμφερόντων.
Είναι επίσης βέβαιο ότι οι απολύσεις στο δημόσιο έχουν επιδεινώσει την σημερινή απαράδεκτη κοινωνική κατάσταση σε όρους ανεργίας τόσο άμεσα όσο και κυρίως έμμεσα αφού μειώνουν ακόμα περισσότερο τη ζήτηση και επιτείνουν την ύφεση.
Χωρίς ισχυρό δημόσιο τομέα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που δημιούργησαν οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ετών είναι αδύνατη.
Η ελληνική κοινωνία έχει σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε στην ιστορία της (με εξαίρεση ίσως μεταπολεμικές περιόδους) ανάγκη από ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας των ανέργων, από ισχυρό δημόσιο σύστημα παιδείας, από επαρκώς στελεχωμένο και αποτελεσματικό σύστημα δημόσιας διοίκησης, από ισχυρούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από ισχυρές δημόσιες επιχειρήσεις (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση κλπ) τα οποία θα είναι ικανά αφενός να αντιμετωπίζουν με επάρκεια τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα και αφετέρου θα συμβάλουν ενεργά στις αναγκαίες προσπάθειες ανασυγκρότησης, ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας.
Συναδέλφισες- συνάδελφοι η απερχόμενη Κυβέρνηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων τιμωρήθηκε από το λαό μας.
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΟΙ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΊ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: