Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 43ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ Η ΜΗ ΤΩΝ ΕΝΔΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΥ





Αθήνα, 11 Μαΐου 2015

Αριθμ. Πρωτ.: 583






ΨΗΦΙΣΜΑ

Το 43ο Τακτικό Συνέδριο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με το πιο κάτω ψήφισμά του ζητά την πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος των Ο.Τ.Α. να αποφασίζουν για την άσκηση ή μη των ένδικων μέσων με βάση το συμφέρον του κάθε Δήμου και των κατοίκων στους οποίους οφείλει να παρέχει υπηρεσίες.

Από το συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 72 παρ. ιδ. του Ν.3852/2010 και του άρθρου 102 του Συντάγματος, καθιερώνεται η δυνατότητα στους Ο.Τ.Α. και στα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών να μπορούν να αποφασίζουν για την άσκηση ή μη των ενδίκων βοηθημάτων και ενδίκων μέσων, (έφεση, αναίρεση), αξιολογώντας τα συμφέρονται του Δήμου που πρόκειται να εξυπηρετηθούν μέσα από την άσκηση ή μη των ενδίκων μέσων, προασπίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα των κατοίκων του εκάστοτε Δήμου.

Στις περιπτώσεις των εργαζομένων-δικαιωθέντων με πρωτόδικες ή τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, δυνάμει των οποίων έχει διαταχθεί η απασχόληση αυτών υπό καθεστώς σχέσεως εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και καταβολή των πάσης φύσεως νομίμων αποδοχών τους, τυχόν παραίτηση από το ένδικα μέσα, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των υπηρεσιών των Δήμων, χωρίς να βλάπτονται τα συμφέροντα των Δημοτών, καθώς ο Δήμος διατηρεί τους εργαζόμενους με μόνη υποχρέωση να καταβάλλει σε αυτούς τις νόμιμες αποδοχές τους (μισθοδοσία), αποδοχές τις οποίες θα κατέβαλλε σε άλλους εργαζόμενους οι οποίοι θα του παρείχαν υπηρεσίες υπό τους ίδιους όρους και συνθήκες για την κάλυψη των παγίων και διαρκών αναγκών του. Στα πλαίσια αυτά, αρκετοί Δήμοι σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν λάβει ήδη αποφάσεις περί μη άσκησης ενδίκων μέσων.

Συνεπώς ζητάμε για όλους τους εργαζόμενους με δικαστικές αποφάσεις στους Ο.Τ.Α. και στα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών να υπάρξει εξίσωση και ίση μεταχείριση, με τους λοιπούς δικαιωθέντες με πρωτόδικες ή τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, (κατά των οποίων δεν ασκήθηκαν ένδικα μέσα ή οι Δήμοι με αποφάσεις τους προχώρησαν σε παραίτηση από αυτά) και να δοθεί στον εκάστοτε Δήμο η δυνατότητα λήψης απόφασης παραίτησης από όλα τα ένδικα μέσα κατά πρωτόδικων ή τελεσίδικων αποφάσεων που δικαιώνουν εργαζόμενους, χωρίς η παραίτηση αυτή να ελλοχεύει κινδύνους άσκησης πειθαρχικών, ποινικών διώξεων κλπ σε βάρος των αρμοδίων για την λήψη της απόφασης αυτής οργάνων, αφού όπως προαναφέραμε δεν βλάπτονται τα συμφέροντα του εκάστοτε Δήμου, αλλά αντιθέτως ωφελούνται τόσο οι υπηρεσίες όσο και οι δημότες αυτού.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ 43ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: