Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Οι προεκλογικές θέσεις των υποψηφίων δημάρχων για την σύμβαση ΔΙΑΔΥΜΑ-ΗΛΕΚΤΩΡ



Πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου 2014, οι σύλλογοι εργαζομένων της     Π. Ε. Κοζάνης, είχαμε αποστείλει κάποια ερωτήματα σε όλους τους συνδυασμούς που λάμβαναν μέρος στις δημοτικές εκλογές. Μεταξύ των ερωτημάτων θέσαμε και το κάτωθι:
 Ποια είναι η θέση του συνδυασμού σας για την διαχείριση των απορριμάτων μέσω της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. και τις προγραμματικές συμβάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει με ιδιωτικές εταιρείες, καθώς οι δήμοι είναι οι μόνοι μέτοχοι της εταιρείας; 
Οι απαντήσεις των συνδυασμών που ανταποκρίθηκαν είναι οι παρακάτω και μπορείτε να τις βρείτε και στην διεύθυνση:
 http://edkozanis.blogspot.gr/2014/05/blog-post_7742.html

"Κοζάνη, Τόπος να ζεις" (Λ.Ιωαννίδης)
Για το θέμα της ΔΙΑΔΥΜΑ και του περιβόητου ΣΔΙΤ, νομίζω γνωρίζετε τις προσπάθειές  μας για έναν ουσιαστικό διάλογο επί  του συγκεκριμένου θέματος. Έχουμε εκφράσει πολλές φορές την διαφωνία μας και τις ενστάσεις για το έργο, για τις διαδικασίες που ακολουθούνται και κυρίως για συγκεκριμένες δεσμεύσεις που καλούμαστε πλέον να αναλάβουμε ως πολίτες. Η μεγάλη και θεμελιώδης  διαφωνία μας έχει σχέση με το γεγονός πως στην σύμβαση μεταξύ της ΔΙΑΔΥΜΑ και του ιδιώτη θα προβλέπεται ρήτρα για παράδοση συγκεκριμένων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων (90.000 τον). Οι αντιρρήσεις μας πάντα βέβαια συνοδεύονταν από συγκεκριμένες προτάσεις για μια εναλλακτική διαχείριση.
Το 2011 διοργανώσαμε
εκδήλωση σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και την συμμετοχή επιστημόνων και προσκεκλημένους της ΔΙΑΔΥΜΑ με θέμα συζήτησης το ΣΔΙΤ. Εδώ δελτίο τύπου ως συμπέρασμα της εκδήλωσης. Εδώ δελτίο τύπου μετά από ανταλλαγή επιστολών με την ΔΙΑΔΥΜΑ.



"Λαική Συσπείρωση" για το Βόιο και Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας»

Ο δήμος και η περιφέρεια παραδίδουν την διαχείριση αποριμάτων στην κοινοπραξία “ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις-ΗΛΕΚΤΩΡ” με την μέθοδο των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) Με αυτή τη μέθοδο κυριολεκτικά χαρίζεται “φιλέτο” η διαχείριση στους μεγαλοεπιχειρηματίες, επιβεβαιώνεται απολύτως η θέση του ΚΚΕ για τον προσανατολισμό των δήμων ως μεσάζοντες των εργολάβων και ότι τα άλλα κόμματα παρέχουν πλήρη στήριξη σε αυτές τις πολιτικές.
      Η θέση μας είναι ότι η διαχείριση των απορριμάτων πρέπει να γίνεται με δημόσιους πόρους και να μην αντιμετωπίζεται ως πεδίο κερδοφορίας.
      Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ευρύτερα δημόσιο τομέα, μαζί με τους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα και τα άλλα λαϊκά στρώματα χρειάζεται από κοινού να οργανώσουν την αντίστασή τους για να μην υλοποιηθούν τα αντιλαϊκά, κυβερνητικά σχέδια. Αυτό το δημόσιο ούτε βελτιώνεται, ούτε επιδιορθώνεται. Χρειάζεται να ανατραπεί μαζί με την οικονομία πάνω στην οποία στηρίζεται. Ο λαός έχει ανάγκη από ένα δημόσιο που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες κι όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Συνδυασμός "ΑΝΤ.Α.Μ.Α." Δήμου Σερβίων-Βελβεντού

Μετά από πολλά χρόνια αδιαφορίας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων σε όλη τη χώρα επιλέγεται η ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμάτων.

Είμαστε αντίθετοι σ’ αυτό το σχεδιασμό διότι:
1.        Επιβάλλει την παραγωγή μεγάλων όγκων απορριμάτων
2.        Είναι αντίθετη στην ανακύκλωση και την υπονομεύει
3.        Παραδίδει στο ιδιωτικό κέρδος τη διαχείριση
4.         Αυξανει το κόστος ζωής μέσω της αύξησης των τιμών
  Προτείνουμε :
Διαμόρφωση πολιτικών πρόληψης και τη μείωση παραγωγής αποβλήτων,την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών και το διαχωρισμό των επικίνδυνων αποβλήτων
Ανάπτυξη της κομποστοποίησης σε οικιακό,επιχειρησιακό και δημοτικό επίπεδο
Επέκταση των προγραμμάτων <<Διαλογή στην Πηγή>>(χαρτί,αλουμίνιο,γυαλί)
Κοινωνικές δράσεις και επιλογή τιμολογιακών μέτρων για την προώθηση προιόντων που παράγουν λιγότερα απόβλητα
Συνδυασμός «Δύναμη Ευθύνης» για το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού
Στο ερώτημα αυτό απαντάμε ότι η εταιρεία ιδρύθηκε από τους Δήμους (μέτοχοι) σε επίπεδο Περιφέρειας με σκοπό τη βιώσιμη εφαρμογή μεθόδων Μηχανικής Eπεξεργασίας & Αξιοποίησης των αστικών απορριμμάτων και τη μεγιστοποίηση της Ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών. Η Δυτική Μακεδονία έχει πλέον απαλλαγεί οριστικά από το αίσχος των ανεξέλεγκτων χωματερών. Από τα μέσα του 2005 η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται με απόλυτα ασφαλή τρόπο, με σεβασμό για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Στόχος είναι η συνεισφορά βελτιωμένων υπηρεσιών στον πολίτη  και με τη μικρότερη οικονομική επιβάρυνσή του. Κάθε άλλη προσπάθεια που θα φέρει διαφορετικά αποτελέσματα μας βρίσκει αντίθετους.
Συνδυασμός "Δύναμη Ευθύνης" (Σερβίων-Βλεβεντού)
Επίσης, μέσα από τα θεσμικά όργανα θα παλέψουμε να μην ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να προστατευθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των Ο.Τ.Α.
Τέλος διαφωνούμε κάθετα με τις ιδιωτικές εταιρείες.

Σύλλογος Υπαλλήλων Ο.Τ.Α. Ν. Κοζάνης

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων  Κοζάνης

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Εορδαίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: