Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

H τελευταία υπογραφή Βαρουφάκη ήταν η απόλυση Γεωργίου από την ΕΛΣΤΑΤ

Ο Γ.Γεωργίου καλυπτόταν σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών και ουδείς τον ενόχλησε από την θέση του, παρά το γεγονός ότι είχε ασκηθεί σε βάρος του δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με προεξάρχοντα υπερσπιστή του τον Γ.Στουρνάρα, ως ΥΠΟΙΚ...
Σημειώνεται ότι προ μερικών ημερών σε κατάθεσή του, ο κ. Λογοθέτης που ήταν αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ μίλησε για αλχημείες που έγιναν προκειμένου να διογκωθεί το έλλειμμα του 2009, επιρρίπτοντας προσωπικές ευθύνες στον πρόεδρο της, Ανδρέα Γεωργίου.
Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, που όπως σημείωσε και ο ίδιος είναι η τρίτη φορά που καταθέτει για το θέμα, καθώς είχαν προηγηθεί η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το 2011 και η Εξεταστική Επιτροπή, «η διόγκωση του ελλείμματος το 2009 ήταν ένας τουλάχιστον λόγος που οδηγηθήκαμε στα μνημόνια».
«Παραβιάστηκαν πολλά κριτήρια για την ένταξη των ΔΕΚΟ στα ελλείμματα. Το έλλειμμα διογκώθηκε ακόμα περισσότερο με τη δημοσιονομική μονοπρόσωπη λογική του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Δεν έπρεπε να περνάει πάνω από 10%. Η αλχημεία που έγινε, καταρράκωσε την αξιοπιστία μας, οδήγησε τα σπρεντς στα ύψη και δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές. Η διόγκωση των ελλειμμάτων νομιμοποίησε το πρώτο μνημόνιο και δικαιολόγησε το δεύτερο για την εφαρμογή επαχθέστατων μέτρων», υποστήριξε ο κ. Λογοθέτης.
Ο κ. Λογοθέτης ανέφερε ακόμα ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ είχαν αμφισβητήσει τότε τα στοιχεία, ζητώντας να υπάρξει η επιστημονική τους τεκμηρίωση. Ωστόσο, ο κ. Γεωργίου αποφάσισε, όπως είπε, να τους φιμώσει και έτσι το έλλειμμα που κατέληξε να είναι σε δυσθεώρητα ύψη, δημοσιεύτηκε μόνο με τη δική του έγκριση και της Eurostat.
«Μια παράγραφος του πρώτου μνημονίου φέρεται να λέει ότι τα μέτρα που θα λαμβάνονταν θα προσαρμόζονταν στα στοιχεία που προέκυψαν, δηλαδή το έλλειμμα του 2009», υποστήριξε ο κ. Λογοθέτης.
 
 Ερωτηθείς εξάλλου για το πότε παραιτήθηκε από το ΔΝΤ, στο οποίο εργαζόταν πριν αναλάβει επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο κ. Γεωργίου είπε ότι έδωσε την παραίτησή του στις 16.7.2010 και στην ΕΛΣΤΑΤ ανέλαβε καθήκοντα στις 2.8.2010. «Όταν παραιτήθηκα ζήτησα να υπάρχει μεταβατική περίοδος άδειας άνευ αποδοχών μέχρι 10.12. 2010 και είπα ότι δεν θα επανέλθω στο ΔΝΤ. Άρα στις 16.7.2010 έκοψα άπαξ δια παντός κάθε εργασιακή σχέση με το ΔΝΤ. Οπότε δεν υπάρχει και ασυμβίβαστο», δήλωσε ο κ. Γεωργίου, ο οποίος, ωστόσο, δεν απάντησε στο σχόλιο της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ κυρίας Ασημίνας Ξηροτύρη που του είπε πως «όταν παίρνετε άδεια άνευ αποδοχών υποχρεούστε να τηρείτε τους όρους του φορέα στον οποίο υπάγεστε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: