Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ

Τη μείωση της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης στα 25 λεπτά το λίτρο από 35 λεπτά πέρυσι προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το τελικό σχέδιο για τις αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδοτούμενου πετρελαίου θέρμανσης στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.
Η σχετική απόφαση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ από τον ESM προς τη χώρα, δεν αποκλείεται να υπογραφεί ακόμη και σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Σημειώνεται ότι η δέσμευση που έχει αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που συμφωνήθηκε με τους δανειστές είναι η μείωση στο μισό της δαπάνης επιδότησης. Αυτό σημαίνει ότι η δαπάνη πρέπει να μειωθεί εφέτος στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Για να επιτευχθεί η μείωση αυτή, εκτός από τον περιορισμό της επιδότησης, η απόφαση θα προβλέπει και αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θα απαιτούνται για την υπαγωγή ενός νοικοκυριού στο καθεστώς επιδότησης.
Έτσι, σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια θα προβλέπεται:
- Για τους άγαμους ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ (από 30.000 ευρώ πέρυσι)
- Για τους έγγαμους εισόδημα έως 20.000 ευρώ με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί και
- για τις μονογονεϊκές οικογένειες εισόδημα ως 22.000 ευρώ (με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, μετά το πρώτο).
Η ακίνητη περιουσία του δικαιούχου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ για τον άγαμο (από 200.000 ευρώ πέρυσι) και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: