Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Κατατεθέν Σχέδιο Νόμου για Αξιολόγηση, Σύστημα Προαγωγών, Επιλογή Προϊσταμένων και λοιπές διατάξεις


Κατατέθηκε στη Βουλή στις 03.02.2016 το Σχέδιο Νόμου: Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, Βαθμολογική Διάρθρωση Θέσεων, Συστήματα Αξιολόγησης, Προαγωγών και Επιλογής Προϊσταμένων (Διαφάνεια - Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης). Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα για:
-το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης το οποίο τηρείται ηλεκτρονικά από το ΑΣΕΠ και στο οποίο εντάσσονται υποψήφιοι για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης, και μπορούν να εγγραφούν και υπάλληλοι των ΟΤΑ και το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (Ε.Σ.Ε.Δ.) (άρθρα 1-14)
-το νέο σύστημα αξιολόγησης στο οποίο υπάγονται μεταξύ άλλων και οι τακτικοί πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) των ΟΤΑ α  βαθμού. (άρθρο 14-21)
- τη στοχοθεσία (άρθρο 22)
- το Παρατηρητήριο δημόσιας διοίκησης το οποίο έχει ως αποστολή την επιστημονική παρακολούθηση της διοικητικής λειτουργίας και το συντονισμό των διαδικασιών αξιολόγησης και κοινωνικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης (άρθρο 24)
- τη βαθμολογική διάρθρωση θέσεων και το σύστημα προαγωγών των υπαλλήλων των ΟΤΑ (άρθρο 25)
- τη βαθμολογική ένταξη και την αναγνώριση προϋπηρεσίας (άρθρο 26)
- τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων των ΟΤΑ (άρθρο 29)
- την αναγνώριση ως χρόνου πραγματικής υπηρεσίας για τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και επανήλθαν στην υπηρεσία με τις διατάξεις των άρθρων 14, 17, 18 και 21 του ν.4325/2015. (άρθρο 40)
- την παράταση της προθεσμίας για την αδειοδότηση των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών έως τις 31.12.2016 (άρθρο 46)
- την κατ’ εξαίρεση δυνατότητα παραίτησης των ΟΤΑ από ένδικα μέσα κατά πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που διατάσσουν την παραμονή ή επάνοδο εργαζομένων στις θέσεις τους ή αναγνωρίζουν τις σχέσεις εργασίας τους ως αορίστου χρόνου, εφ’ όσον υπάρχει θετική γνωμοδότηση δικηγόρου και σύμφωνη γνώμη του προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας. (άρθρο 48)
- την άρση αξιόποινου των πράξεων και την οριστική παύση ποινικών, πειθαρχικών διώξεων και διαδικασιών καταλογισμού σε βάρος αιρετών και υπαλλήλων των ΟΤΑ επί υποθέσεων σχετικών με μη άσκηση ένδικων μέσων ή παραίτησης από ασκηθέντα επί υποθέσεων εργατικών διαφορών του προσωπικού των Ο.Τ.Α. α' και των νομικών προσώπων τους και με την παράταση ισχύος συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου του εν λόγω προσωπικού. (άρθρο 48)

Δεν υπάρχουν σχόλια: