Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Μήνυμα συμπαράστασης της EPSU για την απεργία της 24ης Νοεμβρίου

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU) εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους στο ελληνικό δημόσιο στην απεργία της 24ης Νοεμβρίου. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την εφαρμογή των πολιτικών που βυθίζουν βαθύτερα την Ελλάδα στην κρίση. Θα πρέπει να εργαστεί με τα συνδικάτα και τις οργανώσεις στην αναζήτηση των εναλλακτικών εκείνων για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα εκτός κρίσης.

Στηρίζουμε τον αγώνα των αδελφών μας ενάντια στις πολιτικές της παρούσας και των προηγούμενων κυβερνήσεων που συνεχίζουν να εφαρμόζουν την πολιτική του «ευέλικτου» κράτους που κατοχύρωσαν τα μνημόνια και οι οικονομικοί θεσμοί για τη χώρα. Απορρίπτουμε την ιδέα ενός κράτους το οποίο υπάρχει μόνο για να επιβλέπει τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα.

Τα τρία μνημόνια υποχρέωσαν τις ελληνικές κυβερνήσεις να καταργήσουν τις σταθερές σχέσεις εργασίας, που ίσχυαν στο δημόσιο μέσω της αξιολόγησης των δομών και των υπηρεσιών ήδη από το 2011 όταν πρόβλεπαν την αντικατάστασή τους με πρόσληψη προσωπικού με ευέλικτες σχέσεις εργασίας. Η αποφασιστικότητα του αγώνα των εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο πρόλαβε αυτή την απαξίωση των εργασιακών συνθηκών.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια καινούρια επίθεση όπου οι δομές των Υπουργείων και των δημόσιων φορέων θα επαναξιολογηθούν και θα μεταρρυθμιστούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κατάργηση υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να αξιολογηθούν σε ατομική βάση με κριτήρια που θα ορίζει το κάθε υπουργείο. Προβλέπονται επίσης οι μεταθέσεις προσωπικού μεταξύ φορέων και υπηρεσιών με αλλαγή των όρων εργασίας προσαρμόζοντας τους σε πιο ευέλικτο καθεστώς. Η κυβέρνηση και οι δανειστές σχεδιάζουν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τη μείωση του κατώτατου μισθού και την επέκταση και γενίκευση των προγραμμάτων της εκ περιτροπής εργασίας.

Απορρίπτουμε τη μεθόδευση της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει αυτά τα μέτρα χωρίς διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τα συνδικάτα. Αναγνωρίζουμε επιπλέον τον κίνδυνο ότι οι προτάσεις με τον τίτλο «εφαρμογή των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών» που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις επιφυλάσσουν επιθέσεις στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση κάνοντας ευκολότερη την ακύρωσή της. Οι περιορισμοί στο δικαίωμα της απεργίας που προβλέπονται, θα δυσχεράνουν τη δυνατότητα των εργαζομένων για ανάληψη συλλογικής δράσης και αντίστασης.

Πιο πρόσφατη επίθεση από την ελληνική κυβέρνηση ήταν και οι προτάσεις για ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων υπηρεσιών με την ψήφιση του νόμου για ένταξη στο Υπερταμείο. Η περιουσία του δημοσίου μεταφέρεται στο ταμείο, το οποίο ελέγχεται από τους δανειστές της χώρας, το οποίο οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Η EPSU συνεχίζει να στηρίζει τα συνδικάτα που αγωνίζονται ενάντια σε αυτή την εξέλιξη. Η εμπειρία μας στην Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια, μας έχει δείξει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν οδηγούν σε καλύτερες υπηρεσίες.

Η EPSU είχε δηλώσει και στο παρελθόν ότι το 3ο μνημόνιο του Ιουλίου του 2015 χτυπά εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και τους νέους. Μεταφέρει το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους και στα μεσαία στρώματα. Οι πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης το επιβεβαιώνουν.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους συναδέλφους μας στη Ελλάδα, στην αντίσταση τους στα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν τα μνημόνια. Υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές και είναι αυτές που προτείνουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

Επένδυση στις δημόσιες υπηρεσίες, στην Εκπαίδευση, στην Υγεία και στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, αύξηση μισθών. Αυτές οι πολιτικές θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανισότητας ενώ είναι η απάντηση στην ανεργία και στην αυξανόμενη ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους Έλληνες εργαζομένους στις δημόσιες υπηρεσίες και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει στις 24 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: