Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Για κακούργημα διώκεται πρώην δήμαρχος της Καλαμαριάς

Εκατομμυριούχος δήμαρχος «ξεχνούσε» να δηλώσει τις παχυλές καταθέσεις του για πάνω από μια δεκαετία!
Τον ανακάλυψε η αρμόδια οικονομική επιτροπή της Βουλής και ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης που του άσκησε τελικά δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ψευδή δήλωση «πόθεν έσχες».
Πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο Καλαμαριάς Χριστόδουλο Οικονομίδη (ΠΑΣΟΚ), που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται για δεύτερη φορά εμπλεκόμενος σε σοβαρή ποινική υπόθεση διαφθοράς κατά την αυτοδιοικητική του θητεία.
Οπως έγινε γνωστό, στους τραπεζικούς του λογαριασμούς εντοπίστηκαν αδήλωτα εισοδήματα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, τα οποία ουδέποτε δήλωσε ως είχε υποχρέωση και την προέλευση των οποίων φέρεται ότι αδυνατεί να δικαιολογήσει.
Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται κατόπιν καταγγελιών που έφτασαν τόσο στον αντεισαγγελέα Εφετών, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς, Αχιλλέα Ζήση όσο και στην αρμόδια οικονομική επιτροπή της Βουλής, όπου οι εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης («πόθεν έσχες») για όσο ασκούν τα καθήκοντά τους και επιπλέον τρία χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους.
Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών, ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς φέρεται να δήλωνε για περισσότερο από μία δεκαετία μόνο τα εισοδήματα από τη δημαρχιακή του αποζημίωση (περίπου 30.000 ευρώ ετησίως), ενώ η απόκλιση του 1,2 εκατ. ευρώ συνδέεται με την περίοδο 2003-12, στη διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας, και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα δηλωμένα εισοδήματα όλων αυτών των ετών.
Στηριζόμενος στο πόρισμα, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης παρήγγειλε τελικά την άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της ψευδούς δήλωσης «πόθεν έσχες».
Η υπόθεση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή, δεδομένου ότι γι’ αυτή συγκλήθηκε η Ολομέλεια Εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να ορίσει ειδικό εφέτη ανακριτή που θα ερευνήσει σε βάθος την πηγή των «μαύρων» εισοδημάτων και θα λάβει απολογία από τον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο.
Ο Χριστόδουλος Οικονομίδης δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τον εισαγγελέα Διαφθοράς και τη Θέμιδα σε υψηλό επίπεδο, για σοβαρά αδικήματα διαφθοράς.
Πριν από έναν χρόνο, ωστόσο, μετά έρευνες και διώξεις αρκετών ετών, βγήκε καθαρός για την πολύκροτη υπόθεση των κοιμητηρίων Καλαμαριάς -τόσο ο ίδιος όσο και ο επί των ημερών του γενικός γραμματέας του δήμου, Δημήτρης Λέκκας- μια υπόθεση κακοδιαχείρισης, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, στη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών, την περίοδο 2002-2006.
ΠΗΓΗ : ΕΦΣΥΝ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: